Till sidans huvudinnehåll
Flyttfåglar som flyger - flytta ditt elavtal

Dags att flytta? Så gör du med elavtalet!

När det är dags att flytta finns det en del saker att tänka på gällande ditt elavtal, som exempelvis vart du anmäler flytten och hur du flyttar ditt elavtal. Låt oss berätta hur du ska göra med ditt elavtal vid flytt!

Så flyttar du ditt elavtal 

När du flyttar kan du oftast flytta med dig ditt befintliga elavtal till din nya bostad. Då behöver du endast kontakta ditt elhandelsföretag och tala om för dem om vilket datum du vill ha el till din nya adress, adressen till din nya bostad samt ditt anläggnings-ID. Det sistnämnda finner du på din elfaktura och består av 18 siffror.

Att tänka på när du ska flytta ditt elavtal

En sak som är bra att ha koll på är att du har två som gör att du får el hem till dig. Ett elnätsavtal och ett elavtal, eller elhandelsavtal som det också kan kallas. Elnätsavtalet är tecknat med bolaget som äger elnätet där du bor, eftersom det är en monopolverksamhet. Om du är osäker på vilket företag som äger elnätet där du bor kan du enkelt ta reda på det på nätområden.se. Vilket bolag du köper din el av bestämmer du däremot själv, och det är det avtalet vi kallar för elavtal.

När du ska flytta behöver du göra en flyttanmälan hos ditt elhandelsbolag, så att slutfakturan kommer rätt. Du behöver även anmäla din flytt till elnätsleverantören. Med andra ord behöver du skaffa ett nytt elnätsavtal för din nya bostad och säga upp ditt tidigare elnätsavtal. Tecknar du inte ett elnätsavtal innan du flyttar finns en risk att det inte finns någon el i bostaden när du ska flytta in.

Vad händer med elavtalet när du flyttar?

Om du har ett elavtal följer det oftast med till din nya bostad. Du behöver alltså inte säga upp det och teckna ett nytt. Men glöm inte att informera ditt elbolag om flytten genom att göra en flyttanmälan

Hur gör jag för att starta elen i min nya bostad?

Först och främst behöver du teckna ett elnätsavtal. För att kunna göra det behöver du dina personuppgifter, din nya adress och eventuellt lägenhetsnummer om du har flyttat till en lägenhet. Om du inte gör det kommer du inte ha el där när du flyttar in. När elnätsavtalet är fixat är det dags för dig att skaffa elavtal om du inte redan har ett. Om du har ett så flyttas det ofta automatiskt med dig när du anmäler din flytt hos ditt elhandelsföretag.

Gör ett aktivt val av elavtal när du flyttar

Om du inte flyttar med ditt elavtal eller tecknar ett nytt elavtal vid flytt kommer ditt elnätsbolag skaffa ett anvisat elavtal åt dig hos deras samarbetspartner. Dessa tilldelade elavtal är så kallade anvisningsavtal, vilket vi rekommenderar dig att byta från då denna typ av elavtal generellt sett är dyrare än andra elavtal. 

Elavtal när du skaffar fler bostäder

Om du inte flyttar, utan skaffar dig en ytterligare bostad som exempelvis en sommarstuga, behöver du teckna både ett nytt elavtal och nätavtal för den nya bostaden 

Text: Välkommen, vi har vardagsvänliga fossilfria elavtal

Elavtal

Här kan du teckna ditt nya elavtal. Välj bland våra elavtal Fast pris, Rörligt pris eller vårt populära elavtal Eskilstuna-el med lokalproducerad förnybar el.

Familj packar upp flyttkartonger

Flyttanmälan

Ska du flytta? I samband med att du flyttar är det viktigt att du meddelar oss din nya adress.

Ikoner för mejl och telefon

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst.