Frågor och svar om bevattningsförbud
Vi har fått in en hel del frågor i samband med att vi gick ut med bevattningsförbudet. Här har vi listat de mest förekommande frågorna och svaren till dem.
-
Varför är det bevattningsförbud?
Vattenförbrukningen har ökat väldigt mycket och väldigt snabbt. Långa värmeböljor brukar inte komma så här tidigt på säsongen. Dessa brukar inträffa senare under sommaren, när många är bortresta på semester. Nu ska alla duscha och laga mat vid ungefär samma tider. Dessutom vill många fylla sina pooler, vattna gräsmattor och trädgårdsland, vilket inte är att betrakta som normal användning.
-
Vilka berörs?
Alla boende och näringsidkare i Eskilstuna som är anslutna till det kommunala VA-nätet.
-
Har ni vidtagit några andra åtgärder för att öka trycket mer än att införa bevattningsförbud?
Ja, vi jobbar just nu intensivt med att förstärka trycket med pumpning och styrning av vatten mot de områden där trycket är sämst.
-
Hur länge kommer det vara bevattningsförbud?
Så länge prognosen visar på att värmeböljan håller i sig, men det är alltid bra att tänka på en smart vattenförbrukning och att inte använda mer vatten än nödvändigt.
-
Hur gör man som privatperson med sin trädgård?
Man får vattna med kanna men inte med vattenspridare eller slang. Gräsmattan behöver man inte oroa sig för, en gräsmatta som blir gul dör inte utan går i dvala.
-
Hur gör man om man vill tvätta bilen?
De flesta biltvättarna återanvänder sitt vatten och renar det själva. Därför är biltvätten det bästa valet om bilen måste tvättas.
-
Varför kan inte Eskilstuna Energi och Miljö producera mer vatten?
Det finns gott om vatten i våra vattenmagasin. Men just nu är förbrukningen på vatten väldigt hög i Eskilstuna. Det gör att vattenverken jobbar för fullt. Kapacitetsbegräsningar finns främst i ledningsnätet som är dimensionerad utifrån en normal hushållsanvändning, vilket inte innefattar fyllning av pooler eller längre bevattning med spridare eller slang.
-
Räcker inte ledningsnätet till?
Ledningarna dimensioneras för en normal vattenförbrukning och en normal vattenomsättning med en viss rekommenderad överkapacitet. Anledningen till detta är främst kvalitétsaspekten. Stående vatten kan till exempel få lukt, smak och anmärkning på mikrobiologisk kvalité. I de områden där vi har dålig vattenomsättning normalt skulle överdimensionerade ledningar kunna resultera i detta på grund av för lågt flöde. Att bygga dubbla ledningar för att uppfylla behov vid extrema situationer skulle också innebära enorma kostnader för samhället och slutanvändarna, det vill säga våra kunder.
-
Varför är mitt vattentryck dåligt?
Trycket försämras när många använder mycket vatten ungefär vid samma tid. De som bor i slutänden av ledningsnätet eller på en höjd har normalt ett sämre tryck och påverkas därför mest. Normalt brukar vi inte ha så här långa värmeböljor så här tidigt. Dessa brukar komma senare under sommaren när många också är bortresta på semester. Nu ska alla duscha och laga mat ungefär vid samma tider. Dessutom vill många fylla sina pooler och vattna gräsmattor och sina trädgårdsland när prognosen visar lång värme.
-
Hur har ni informerat kring bevattningsförbudet?
Vi har gått ut med information i ett pressmeddelande, på vår hemsida och i sociala medier. Vi har också bett kommunen att dela vår information i sina kanaler, vilket de har gjort. Eskilstuna Kuriren, radio och TV har också gått ut med informationen utifrån vårt pressmeddelande. Det är alltid svårt att säkerställa att informationen når ut till alla berörda och vi hoppas att alla hjälps åt med att sprida informationen vidare till de som den inte nått till.
-
Vad ska man göra om man ser någon som trots förbudet vattnar gräsmattan?
Vi hoppas att alla förstår innebörden av bevattningsförbudet och tar hänsyn till att det kan påverka grannar eller andra i närområdet negativt om man väljer att vattna sin gräsmatta eller fylla poolen ändå. Om inte bevattningsförbudet följs kan vi behöva sätta in andra restriktioner. Informera gärna personen i fråga om du ser att någon ändå vattnar, trots förbudet. Kanske har informationen inte nått denne.
-
Kan man få dispens att vattna ändå?
Nej, förbudet gäller både privatpersoner och näringsidkare i kommunen och vi ger ingen dispens för bevattning vare sig för den ene eller den andre.
-
Kan man få ersättning för att man inte kan utnyttja vattnet som vanligt?
Vad är som vanligt? Om man med det menar att man som vanligt vill vattna sin trädgård varje dag och fylla sin pool så är svaret nej. Även om man har kunnat göra det vid andra tillfällen så handlar det om att visa respekt för alla andra i VA-kollektivet. Om vissa har så dåligt tryck så att de knappt kan duscha schampot ur håret så måste det vara viktigare än att någon annan vill fylla sin pool.
Vi levererar vatten efter en normal förbrukning. Just nu råder en extrem överförbrukning av vattnet och då måste vi alla hjälpas åt att använda det rationellt och för det som dricksvattnet främst ska användas för.
-
Gäller detta förbud för kommunens allmänna ytor, som till exempel parker?
Ja, det gäller även kommunen som nu istället vattnar med vatten från ån.
-
Hur mycket vatten går det egentligen åt till olika saker?
- En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
- För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
- Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
- Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
- Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
-
Gäller detta bara Eskilstuna eller är det flera kommuner som har samma problem?
Nej, det är många kommuner i runt om i landet som också infört bevattningsförbud eller har gått ut med information om att vi måste använda vattnet klokt utav samma anledning.