""

Energieffektivisera hemma och bli elsmart!

Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar också till en bättre miljö. Att skaffa sig kunskap om energieffektivisering lär dig att använda energi på ett smart sätt!

Man brukar säga att följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll

  • Lägenhet: 2000 kWh/år (i huvudsak hushållsel)
  • Villa utan elvärme: 5000 kWh/år
  • Villa med direktverkande elvärme: 20 000 kWh/år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 kWh/år. Elektrisk golvvärme i badrummet, infravärmare utomhus till exempel på balkongen eller altanen vintertid innebär också mer elanvändning. Tänk på att ibland kan elanvändning sänka den totala energianvändningen, till exempel om du diskar för hand går det åt mer energi till varmvattnet du använder, än vad en modern diskmaskin kräver för samma mängd disk.

Andra enkla tips
  • Tänk igenom dina köp; kan du köpa andrahand eller om du måste köpa nytt, kan du köpa i återvunnet material? Vitvaror kan du med fördel köpa energiklass A.
  • Byt till lågenergilampor, du kan minska elkostnaden med upp till 500 kronor bara genom att byta ut din 60-watts glödlampa mot en lågenergilampa, (om man räknar in elkostnaden under hela lågenergilampans brinntid).
  • Sätt lock på kastrullen, energianvändningen minskar med 30 procent om du använder locket.
  • Dammsug bakom kyl och frys regelbundet, för mycket damm på gallret eller kondensorn ökar energianvändningen i onödan med så mycket som 25 procent.
  • Installera timer eller stäng av apparater som du inte använder så ofta.
  • Skaffa en grenkontakt med strömbrytare och koppla dina elektriska apparater till den. Då är det enkelt att bara med ett knapptryck stänga av alla apparater!

 

För att få kontroll på energikostnader är det viktigt att skaffa sig kunskap om energibehovet. Energimyndigheten har tagit fram energikalkylen som hjälper dig att hitta energitjuvarna i ditt hem. På deras hemsida finns även testresultat som du kan jämföra för att se hur mycket energi olika apparater drar.

Oberoende rådgivning

Varje kommun har sin Energi- och klimatrådgivare som vänder sig till allmänheten och kostnadsfritt svarar på frågor och ger dig råd om energieffektivisering. I Eskilstuna heter rådgivaren Arne Johansson som du når på telefonnummer 016-710 22 60 eller via mejl: arne.johansson@eskilstuna.se

Energikollen - hjälpsidor

Med Energikollen är det enkelt att ha stenkoll på sin användning.

Energikoll för företag

Här hittar du som företagskund information om Energikollen PLUS.