Till sidans huvudinnehåll

Felsökning vid strömavbrott hemma: så hanterar du elavbrott

Det kan finnas flera orsaker till att du har mörkt hemma. Börja med att felsöka i ditt eget hem!

Vad gjorde du strax innan strömavbrottet?

Vissa aktiviteter kan orsaka strömavbrott. Kanske drog du igång en maskin, kopplade in ett gammalt våffeljärn eller hade ovanligt många elapparater igång samtidig som kan ha orsakat avbrottet?

Är du helt eller bara delvis utan el?

Kolla om det är strömlöst överallt eller bara i vissa delar hemma. Om du är delvis utan el så kan det vara en säkring som har gått, antingen en mätarsäkring på mätartavlan eller en vanlig säkring i elcentralen. Är du helt utan el så prova testknappen på jordfelsbrytaren och återställ den igen.

Är även dina grannar utan el?

Om du ser att grannen har el eller att det lyser i trapphuset är det troligtvis något fel i din egen elanläggning.

Lokalisera dina elcentraler

Huvudbrytaren, mätarsäkringarna och elmätaren finns på din mätartavla. I flerfamiljshus kan den finnas i lägenheten, källaren eller i trapphuset. I enfamiljshus kan den istället finnas på fasaden och i äldre villor inomhus. Ser du text på elmätarens display tyder det på att du har spänning fram till mätaren, då är det inget fel på elnätet, utan felet finns någonstans i din egen anläggning. Kontakta en elinstallatör.

Det finns en eller flera elcentraler/säkringslådor för olika delar av din anläggning. De sitter vanligtvis i hallen, källaren, garaget, ibland även på vinden. Gamla modeller har runda säkringar som skruvas fast eller bort, medan nyare modeller har små brytare/ automatsäkringar.

Har jordfelsbrytaren löst ut?

Testa först att slå ifrån alla säkringar och sen återställa jordfelsbrytaren. Slå sedan till en säkring i taget tills du hittat felet. Kontakta annars en behörig elinstallatör.

Kontrollera dina säkringar

Innan du börjar kontrollera dina säkringar rekommenderar vi dig att läsa om elsäkerhet i hemmet om du är det minsta osäker. Annars kan du alltid kontakta en behörig elinstallatör. 

Börja med att kontrollera mätarsäkringarna på mätartavlan och sedan de andra säkringarna i din anläggning. Se efter om en automatsäkring behöver slås på, det vill säga om en säkring har slagits av eller ta ut porslinssäkringarna en i taget i en äldre elcentral. Om den färgade pärlan i mitten på en säkring sitter löst eller om säkringen har en svartbränd kontaktyta behöver den bytas. Är bottenplattan skadad behöver den åtgärdas av en elektriker. När alla säkringar ser ok ut, slå på strömmen med huvudbrytaren igen.

Gör en felanmälan

Har du gjort en felsökning hemma själv och fortfarande inte har el så är du alltid välkommen att kontakta oss för att göra en felanmälan.