Till sidans huvudinnehåll

Olika typer av lampor

Halogenlampor
Halogenlampan har en tjock glasdel som omger glödtråden som blir mycket varm, ca 2500 °C. Halogenlampan håller två till tre gånger längre än en glödlampa.

LED-lampor
LED-lampan är fem gånger effektivare än en glödlampa och har mycket lång livslängd.

Lågenergilampor
Lågenergilampor är ett slags kompakta lysrör som är cirka fem gånger effektivare än glödlampor och håller ungefär tio gånger längre. Innehåller kvicksilver!

 

Vanliga frågor och svar

Finns det bra alternativ till alla sorters glödlampor?
De lampor som man inte hittar alternativ till finns kvar, exempelvis ugnslampor.

Fungerar alla alternativ med dimmer?
Halogenlampor är dimbara och fungerar i vanliga lampor. Även vissa LED-lampor är dimbara men kan kräva speciell utrustning. Lågenergilampor är inte dimbara.

Hur mycket kvicksilver innehåller en lågenergilampa?
En lågenergilampa innehåller cirka 1,4 mg kvicksilver per lampa. Kvicksilver är en mycket miljöfarlig metall, så lamporna måste lämnas för återvinning i en egen behållare vid insamlingen för el- och elektronikavfall.

Vad gör jag om en lågenergilampa går sönder?
Om lampan var kall när den gick sönder så samla upp resterna och lägg dem i en burk med lock. Torka upp med ett fuktigt papper och lägg det i burken. Använd inte dammsugare. Om lampan var tänd när den gick sönder så stäng dörrarna till rummet och vädra i en halvtimme. Ta sedan upp resterna som från en kall lampa.

Vilken styrka ska jag ha på lampan?
En 12 W lågenergilampa ger samma ljusmängd som en 60 W glödlampa, men 12 W finns sällan i handeln, så 11 W brukar föreslås som ersättning. Vill man ha minst lika mycket ljus kan man välja en 14 W lågenergilampa. Motsvarande effekt i watt och ljusflöde i lumen (riktvärde) visas i tabellen:

Glödlampa, W

Halogen, W

Lågenergi, W

LED-lampa, W

Ljusflöde, lm

15

10

3

3

130

25

17

5

5

230

40

28

8

8

440

60

42

12

11

750

75

52

15

*

980