En vardag med fiber

Vi har snabbt vant oss vid ett uppkopplat liv men hur ser vår vardag ut om 10 år? Vi har kikat in i en framtid där fiberuppkoppling möjliggör nästan allt och lite till.

Smarta hem - hösten 2030

Du vaknar utvilad, din väckarklocka har läst av dina värden och valt att väcka dig när du befinner dig helt rätt i sömncykeln. Precis som du misstänkte igår har en förkylning brutit ut under natten, halsen känns tjock och huvudet värker.

Doften av nybryggt kaffe letar sig in i sovrummet och din favoritpodd hörs från köket. Just det där med att vakna till varmt kaffe är något du lärt dig uppskatta lite extra nu när du lever ensam. 

Du hör hur vinden viner runt knuten men inne är det varmt och gott eftersom uppärmningssystemet redan anpassat sig till rådande temperatur efter att ha synkat sig med väderleksrapporten. 

På ytterdörren hänger redan halstabletter och näsdukar eftersom ditt smarta hem redan igår registrerade att din röst lät annorlunda och därför såg till att medicin skulle finnas tillgängligt på morgonen. 

Det var tur att barnen tjatade igenom fiberanslutningen för fem år sedan trots att det kändes onödigt på ålderns höst. Det känns trots allt tryggt att veta att smarta produkter håller koll på hälsan och att slippa oroa sig för att huset håller rätt temperatur. Och så var det ju det där med kaffet förstås…

”Ditt kylskåp lägger automatiskt beställningar till affären när något tar slut och smarta vitvaror tvättar din tvätt och laddar bilen när elen är som billigast.”

Eskilstuna - Den smarta staden

Vi har pratat med Kirsi Dogan som arbetar med Eskilstuna kommunkoncerns digitalisering av den smarta staden Eskilstuna och hon menar att smarta städer och smarta hem kommer att revolutionera våra liv på relativt kort sikt. 

Hon nämner några exempel på hur vår vardag kan förändras med smart teknik, både i det egna hemmet och i stadsrummet. 

– Tack vare sensorer i stan kan du se snödjupet så att du vet vilka skor som ska tas fram eller om man får ta fram vinterdäcken. Du får även info om trafikproblem och därför också förslag på andra vägar att ta sig till jobbet. 

I det egna hemmet kommer allt från blomkrukor till vitvaror vara uppkopplade. 

– Ditt kylskåp lägger automatiskt beställningar till affären när något tar slut och smarta vitvaror tvättar din tvätt och laddar bilen när elen är som billigast. 

Hjälpande sensorer på utsidan 

  • Meddela när det är dags att tömma återvinningskärl.
  • Hålla koll på när det är läge att tömma offentliga papperskorgar. 
  • Mäta trafikflöden och nyttjande av parkerings-platser för att optimera stadsplanering.
  • Göra gatubelysningen smartare. Sensorer känner av när någon är i närheten, då slås lamporna på. Utöver energivinsterna sparar den här typen av gatubelysning in kostnader på underhålls-arbetet. Eftersom de smarta LED-lamporna själva säger till när de är slut, slipper tekniker åka ut och kontrollera när lamporna är trasiga och behöver bytas ut. 
  • Fuktsensorer talar om när det är dags att vattna blommor och nyplanterade träd i stadens parker.
  • Uppkopplade lokaler är ett sätt för exempelvis skolor att mäta ljudnivå, belysning och luftkvalitet. 
  • I Holland har man placerat sensorer på cyklar så att cyklisten kan välja väg utifrån luftkvalitet.