Julkulor, granris och polkagriskäppar som ligger på en grön bakgrund

Tips för en hållbar jul

Julen innebär ofta stora klimatavtryck. Med våra klimatsmarta tips kan du göra julen lite mer hållbar.

Klimatsmarta julklappar

Låt fantasin flöda! Byt ut de traditionella julklapparna mot klappar som är mjuka för planeten. Upplevelser, hemmagjord, second hand eller välgörenhet. Ja, det finns många alternativ där du fortfarande kan skämma bort dina nära och kära och samtidigt göra mindre påverkan på miljön.

100 % stearin och inte paraffin

Fixa julstämningen med rätt typ av ljus. Paraffinljus tillverkas av fossila bränslen och bör därför väljas bort. Satsa i stället på stearinljus eller bivaxljus, men kontrollera att ljusen inte innehåller palmolja som ofta framställs på sätt som är skadliga för miljön.

Återanvänd presentpappret

Varje år använder vi flera hundra ton presentpapper i Sverige. Ett mer hållbart alternativ är att återanvända presentpapper, tidningspapper, gamla tapeter, affischer eller varför inte överblivna tygbitar? Dekorera med snören av naturmaterial så blir din julklapp mer unik och personlig.

Personligt julpynt

Gör ditt eget pynt av second hand-tyger, halm, kottar, grenar, papper och annat kul som finns runt om dig. Eller varför inte satsa på ätbara saker som pepparkaksdekorationer, apelsiner med nejlikor och torkade äppelskivor som du kan hänga upp i granen eller dekorera julbordet med. Tänk på att glitter kan innehålla mikroplaster som gör skada när det kommer ut i naturen, så hoppa gärna över det.

Tacos med julinspirerade ingredienser

¡Tacos de Navidad! - ta hand om den överblivna julmaten

Med en smaskig taco tar du hand om julmaten som blir kvar. Det feta, salta och söta bygger grunden. Lägg till chili, lime och koriander och vips får du en het och frisk paus från de traditionella smakerna.  

  • Köp tortillas, baka själv eller använd julbrödet.
  • Hacka upp valfritt protein, till exempel: veggobullar, lax, revbensspjäll (skippa benen). Stek upp i olja och tacokryddor.
  • Hacka grönsakresterna till en färsk salsa. Ta med lite frukt för sötma – den balanserar fint med hettan. Kläm i en lime och hacka ner chili och koriander.
  • Riv en del av julosten eller skär lagom stora kuber av dessertosten och sprinkla över din taco.
  • Mixa rödbetssalladen med vitlök till en slät sås och ringla över.

Smart och smarrigt!