Illustration av en hand som håller i en glödlampa

Snabb LED-guide

LED-lampan är ett energieffektivt och miljövänligt val när du ska välja belysning. Vi guidar dig så du kan välja rätt – på ett enkelt sätt.

LED är en förkortning för light emitting diode och lampan har i motsats till en vanlig glödlampa ingen glödtråd. En LED-lampa drar dessutom cirka 80 procent mindre el och har en livslängd som sträcker sig ungefär 30-40 gånger längre än den vanliga glödlampan. Det innebär en liten miljöpåverkan, eftersom energianvändningen är låg och lampan kan användas längre.

Tack vare att nästan all av LED-lampans energi blir till ljus så ger den ifrån sig väldigt lite värme. På så sätt utgör den både mindre skaderisk och brandrisk. Utbudet för LED-lampor är idag stort och det finns många olika storlekar, former och socklar. LED-lampan går också att köpa som dimbar.

Visste du?

  • LED-lampans mycket längre livslängd gör att du sällan behöver byta ut och lämna in lampan för återvinning.
  • När det väl är dags att byta återvinns LED-lampan som elektronikskrot/ljuskällor.
  • När alla glödlampor är utbytta till LED-lampor beräknas elanvändningen minska med 2 miljarder kWh per år i Sverige. Det motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor

Kom ihåg Kelvin (K) när du väljer lampor

LED-belysning finns i många olika färger och temperaturer – så du kan få varmt, neutralt och kallt ljus beroende på vad du föredrar och vad du ska använda lampan till.

Färgtemperatur anges vanligtvis i Kelvin (K). Ju högre färgtemperatur, desto kallare ljus.

  • 2700-3000 K Varmt ljus
  • 3500-4500 K Neutralt ljus
  • 4500-10000 K Kallt ljus