Illustration av smarta sensorer över hustak

Smartare liv med sensorer

I framtiden glider vi runt i svävare, reser på semester till rymden och skickar meddelanden genom att tänka dem. Eller? Sanningen är nog att vi bara lever lite smartare liv – i smartare städer.

Vad är sensorer och hur kan de bidra till vardagen?

Små sensorer som placeras här och var kan bidra med mycket information. En uppkopplad kopp kaffe i ett uppkopplat hem kan inom några millisekunder från din första klunk tala om hur du mår (utandningsluften mäts och analyseras) samt om det finns någon mjölk eller kaffe kvar i ditt hem eller om du ska få en inköpssignal.

Låter det som science fiction? Nej, snarare något baserat på enkel och billig teknik.

– Internet of things, alltså när man kopplar upp saker och infrastrukturer så att de kan kommunicera med varandra, blir allt större. Det är verktyg som kan användas på många olika sätt, inte minst i kommunernas arbete med att effektivisera och förbättra sin service till invånarna, säger Magnus Norberg, affärsutvecklare på Eskilstuna Energi och Miljö.

Livboj vid sjö

Sensorer effektiviserar kommunens arbete

Eskilstuna är en av många kommuner som ligger i startgroparna för att börja nyttja tekniken inom Internet of things.
– I Helsingborg har de redan kommit en bit i utvecklingen. Livbojarna där är märkta med sensorer som samlar in information. De kan exempelvis ta reda på om livbojen hänger på rätt plats, vilket effektiviserar arbetet enormt. Utan sensorer, måste personal fysiskt se över badplatserna. även badtemperaturen kan mätas med hjälp av sensorer, vilket invånarna kan följa på kommunens hemsida.
Den nya tekniken ska vi använda för att förenkla för kunderna samt effektivisera verksamheten.
– Sensorer kan även placeras på återvinningskärlen. Då kan de berätta om kärlet är halvfullt eller behöver tömmas. Det sparar i sin tur tid, arbetsinsatser och minskar miljöpåverkan, säger Magnus Norberg.

 

”Sensorer kan även placeras på återvinningskärlen. Då kan de berätta om kärlet är halvfullt eller behöver tömmas. Det sparar i sin tur tid, arbetsinsatster och minskar miljöpåverkan.” 

 

Kommuner testar teknik inom internet of things

Det är viktigt att välja vilka delar som man ska satsa på, då möjligheterna inom Internet of things är stora. ”City as a platform” är ett projekt vi deltar i. Projektets syfte är att flera städer ska testa teknik inom Internet of things och dela erfarenheter med varandra. Samverkan mellan kommunerna är helt rätt, då de ofta har liknande behov inom de här frågorna. Vi vill hitta verktygen som förenklar våra kunders vardag, säger Magnus Norberg.