Gustafslund handelsträdgård – ett blomstrande Eskilstunaföretag

Gustafslunds handelsträdgård i Hällbybrunn är något av en doldis för många Eskilstunabor - men en stor aktör inom blomsterbranschen. ”Varje år driver vi fram och säljer 25 miljoner tulpaner”, berättar Bosse Carlsson, som äger handelsträdgården tillsammans med sina syskon Lena och Leif Carlsson.

En handelsträdgård med stolt historia

De tre syskonen är fjärde generationen som driver Gustafslunds Handelsträdgård. 

– Det började med farmors far som odlade blommor och grönsaker för försäljning på Eskilstuna torg och saluhall. Verksamheten gick i arv till vår farmor och farfar. På 1960-talet fick vi möjlighet att bli del av en stor grossists sortiment – och då tog affärerna fart, säger Bosse.

Försäljningen har ökat stadigt genom åren. Idag är Gustafslund ett av landets ledande producentföretag av lökblommor med ett stort utbud av tulpaner, hyacinter och amaryllis. I sortimentet finns både vanliga och mer exklusiva sorter. Det senaste året, då allt fler tillbringar mer tid än vanligt i hemmet, märker Bosse att suget efter snittblommor ökat.

– Det är tydligt! Och då vill jag förstås passa på att slå ett slag för att välja närodlade blommor. Det blir stor skillnad i klimatpåverkan mot att köpa till exempel rosor som flugits hit från Kenya. Dessutom är det ju inte fel att stötta en lokal leverantör, säger Bosse med ett stort leende.

På anläggningen i Hällbybrunn finns 20 000 kvadratmeter växthus. För att blommorna ska trivas är det viktigt med rätt värme i växthusen. 

"Jag vill förstås passa på att slå ett slag för att välja närodlade blommor. Det blir stor skillnad i klimatpåverkan mot att köpa till exempel rosor som flugits hit från Kenya."

– Från och med februari brukar solens värme räcka för att nå det optimala 17 grader – i alla fall dagtid. Men resten av året behöver vi en pålitlig värmekälla. Vi har haft fjärrvärme sedan 1980-talet och är mycket nöjda! Det är bekymmersfritt och gör att vi kan ägna oss åt det vi ska – att sköta blommorna. 

Självklart att vara kund hos det lokala energibolaget

För Gustafslund är det självklart att vara kund hos Eskilstuna Energi och Miljö.

– Vi trivs med vårt samarbete med Eskilstuna Energi och Miljö. Det innebär personlig och smidig service. Dessutom är det viktigt för oss att alla lokala aktörer som kan, hjälper varandra. Vi är stolta över att verka här i Eskilstuna – och att vi under högsäsong kan erbjuda jobb till 90 personer.