Textilåtervinningsanläggning

Det här händer med dina textilier efter att vi samlat in dem

Vi tar emot både hela och trasiga textilier. I Eskilstuna och Strängnäs samlar vi in ca. 13-15 ton textilier i veckan! Material som kommer till användning istället för att brännas. Här får du reda på vad som händer med textilierna efter att du lämnat dem till oss.

Från dig till oss

Du kan lämna in textilier till oss på olika sätt. Om du har färgsortering kan du använda den rosa påsen, du kan även lämna textilier i våra behållare som finns på olika platser runt om i kommunen. När vi har samlat in textilierna gör personal från AMA* en första grovsortering där till exempel blöta eller hårt nedsmutsade kläder rensas bort.

 *Eskilstuna kommuns ­resursenhet för ­Aktivitet, Motivation och Arbete

Textilier till lokala företag

Vi samarbetar med lokala företag som eftersöker vissa typer av textilier till sin verksamhet. AMA sorterar ut de önskade textilierna och företagen återbrukar eller upcyclar materialen.

Till MannaDsign i Mariefred levererar vi trasiga jeans. De återbrukar materialet och tillverkar exempelvis mattor, väskor, mössor, kuddfodral och inredningsdetaljer.

Till butiken Axelinas i ReTuna Återbruksgalleria levererar vi t-shirts som hon upcyclar genom att trycka egendesignade tryck på dem.

Textilier till industrin

Efter att vi sorterat ut material till lokala aktörer packar vi om de resterande textilierna och skickar dem med lastbil till en anläggning i Tyskland. Där sorteras stora volymer textilier professionellt i många kategorier. Globala marknader för återanvändning och industrier i återvinningsbranschen efterfrågar olika typer av textilier till sin verksamhet och detta sorteras ut av personal vid anläggningarna. Det handlar om att hitta avsättning för allt material och allting sorteras därför efter kundernas behov. Mycket material återanvänds som det är. Det material som inte kan återanvändas kan till exempel bli till isolering i bilar och tvättmaskiner eller användas som trasor inom industrin. Vissa fibersorter går även att materialåtervinna och blir till nya textilier.

Frågor och svar om textilinsamling

Textilier sorteras i återvinningsanläggning

Steg för steg – så går det till

Se bilder på hur det ser ut inne i textilsorteringsanläggningen där dina kläder sorteras.

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Återvinningsarbetare framför sopbil

Häng med våra chaufförer på jobbet

De kan gå upp till sex mil på ett arbetspass. Få en inblick i våra chaufförers arbetsdag.

Symbol för avfallshantering

Sortera enkelt med sorteringsguiden

Med vår sorteringguide får du enkel hjälp med hur du ska sortera.

Trasig stol

Vad är grovavfall och hur ska det hanteras?

Grovavfall är sådant avfall som uppkommer i hemmet men som inte passar att slänga i hushållsavfallet. Läs mer om hur det ska hanteras.