Här sorteras dina textilier – steg för steg

Volymerna textilier är så stora att det är svårt att greppa. På anläggningar i Tyskland och Nederländerna sorteras textilier som samlas in från hela Europa. Däribland de som vi samlar in i Eskilstuna. Här berättar vi hur det går till när dina kläder sorteras och förbereds för industrin.

Textilier lastas av i återvinningsanläggning

1. Avlastning

Textiler från hela Europa kommer in med lastbil till anläggningen. Lastbilarna tippas och innehållet töms ut på ett band. En tömning av en lastbil är klar inom 10 minuter. 

Textilier sorteras i återvinningsanläggning

2. Sortering efter kategori

Säckarna med textilier skickas in i anläggningen där personal öppnar alla påsar och sorterar textilierna efter vilken typ av sak det är. Till exempel t-shirt, byxa, skjorta, sportbag etc. I botten på facken finns luckor som fälls ner och textilierna går vidare till nästa sortering.

Textilier sorteras i återvinningsanläggning

3. Sortering efter kvalitet

När textilierna är sorterade efter vilken typ av produkt det är går de vidare till nästa steg –  sortering efter kvalitet. Varje plagg tas upp och bedöms av personalen. 

Skor sorteras i återvinningsanläggning

4. Sortering av skor

Skor hanteras för sig, här sorteras de efter kategori. Störst värde har de skor som kommer i par. Men även skor som saknar partner har ett värde då de kan användas i t. ex. krigsdrabbade länder. 

Sorterade balar i återvinningsanläggning

5. Balning och märkning

Alla textilier förpackas i plastbalar. Varje kategori av textilie har en egen färg och märkning. 

Sorterade strumpor i återvinningsanläggning

6. Märkning

Alla balar märks upp. I den här balen finns till exempel ihop-parade strumpor. Balarna packas sedan i lastbilar och fraktas till den industri eller det företag som har efterfrågat och köpt produkten. Så går det till när dina gamla textilier får nytt liv.

Frågor och svar om textilinsamling

Textilbehållare på retuna

Lämna textilier i våra behållare

Du kan lämna både hela och trasiga textilier i våra behållare som finns på våra återvinningscentraler. Vi ser till att så mycket som möjligt återanvänds!

Rosa påsen i tvättstuga

Sortera textilier med rosa påsen

Du som har färgsortering sorterar dina textilier med den rosa påsen.

Hållbara kläder - De som redan finns i garderoben

De flesta av oss har dem – de där stora massorna av tyg i garderoberna som svämmar över och snart slukar oss. Och vi fortsätter att fylla på. Varje år tillkommer 14 kilo textilier till den överfulla garderoben.

Varför har inte alla lägenheter färgsortering?

Undrar du också varför inte alla lägenheter har färgsortering? Det är en vanlig fråga vi får, här förklarar vi hur det fungerar!