Ett äpple

Vet du skillnaden mellan kompost och matavfall?

Kompost, matsvinn, matavfall, trädgårdsavfall... Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp! Varsågod.

Kompost – Har du egen kompost så gör du näringsrik jord av ditt matavfall och ditt trädgårdsavfall. Men det matavfall vi samlar in blir biogas, vilket är en helt annan process än kompostering. Det är därför som växter inte hör hemma i matavfallspåsen. Med en egen kompost tar man vara på näringen i maten och har ett bra eget cirkulärt system hemma. När vi behandlar matavfallet gör vi både biogas och gödningsmedel och tar då till vara på både energin och näringen som finns i avfallet.

Matavfall – Både oundvikligt matavfall och onödigt matsvinn som vi samlar in från hushåll, storkök, butiker och restauranger.

Onödigt matsvinn – Matrester eller matvaror som hade kunnat ätas om det tagits till vara på i tid. Ju mindre onödigt svinn, desto bättre för miljön.

Oundvikligt matavfall – Matavfall som vi inte kan använda till något annat, t ex kaffesump och bananskal.

Slurry – kallas matavfallet efter att det gått igenom vår förbehandlingsanläggning och blandats med vatten för att bli pumpbart. En härlig brun gegga. 

Rejekt – material som skiljs bort från slurryn i vår maskin. Rejekt består till största del av förpackningsmaterial, plast och benbitar som inte kan rötas till biogas.

Trädgårdsavfall – Blommor, krukväxter, buskar och löv sorterar du som trädgårdsavfall, det komposterar vi och gör näringsrik jord av på Lilla Nyby. Även den fallfrukt som du lämnar in till oss komposterar vi. Jord och kompostmull kan du under våren och sommaren köpa hos oss på Lilla Nyby,

Kvinna slänger fallfrukt i sitt trädgårdskärl.

Beställ ett trädgårdskärl

Med ett trädgårdskärl blir du enkelt av med buskar, ris, gräs och löv från din trädgård.

""

Köp lokalproducerad jord från Lilla Nyby

Köp närproducerad planteringsjord och kompostmull till din trädgård.

""

Så kan du använda gårdagens matrester

Att kasta mat är ingen hit. Men vad kan man egentligen göra med överbliven pasta, potatis och rotfrukter? Svaret är enkelt, allt möjligt gott!

""

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Person slänger en rosa avfallspåse i ett sopkärl.

Rosa påsen, en succé

Såhär mycket textilier samlar vi in med den rosa påsen! Vi lanserade den hösten 2017 och det har varit en succé från start.

""

Det här är inte en sopbil. Det är en värdetransport.

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar. Absolut inte.