Ratt i elbil

Elbilsladdning - Allt du behöver veta

Planerar du att köpa elbil och undrar hur det funkar med laddningen? Här har vi samlat allt du behöver veta om elbilsladdning!

Kostnad för elbilsladdning

Ja, vad kostar det att ladda en elbil hemma egentligen? Du kan räkna med att en elbil drar cirka 2 kWh per mil. Om du laddar din elbil med 1kWh hemma hos dig kostar det 1,25 kronor. 

Så fungerar elbilsladdning hemma

När du laddar bilen hemma i villan gör du det tryggast och smidgast med en laddbox. Att ladda din elbil eller laddhybrid hemma i villan är enkelt, säkert och kostnadseffektivt och du kan alltid börja dagen med fulladdade batterier. Vi erbjuder laddboxar från vår samarbetspartner Mer Sweden för smidig och trygg hemmaladdning som passar alla laddbara bilar på marknaden.

Bidrag för elbilsladdning hemma

När du installerar en laddbox i ditt hem kan du använda dig av avdraget för Grön teknik, Grönt rotavdrag. Då kan du dra av både material- och arbetskostnader med upp till 50 procent. Avdraget görs direkt på fakturan, ungefär som ROT- och RUT-avdraget.

Så fungerar elbilsladdning på stan

Att ladda bilen på stan är inte så mycket svårare än att åka och tanka på en bensinmack. Det du behöver göra är att leta upp en laddstation och sedan sätta igång. Tillsammans med laddoperatören Mer har vi installerat laddstationer både i och utanför stan. Du hittar alla Mers publika laddstationer i appen Mer Connect Sverige. I appen kan du starta, stoppa och betala för laddningen.  

Olika typer av elbilsladdare

Det finns olika typer av elbilsladdare. Här beskriver vi vad de olika typerna innebär.

  • Laddbox - den laddare som du installerar och laddar din bil med hemma hos dig i ditt hus.
  • Laddstolpe/laddstation - den typ av laddare som du använder när du exempelvis laddar på stan, på jobbet eller hemma i din bostadsrättsförening.