Till sidans huvudinnehåll
Chimichurri

Så kan du använda gårdagens matrester

Att kasta mat är ingen hit. Men vad kan man egentligen göra med överbliven pasta, potatis och rotfrukter? Svaret är enkelt, allt möjligt gott!

Broccolistams-sallad

Det är inte bara kronan som är verket på broccolin. Skiva stammen så tunt du kan och koka skivorna i lätt saltat vatten i 2-3 minuter. Blanda lika delar olja, vinäger, dijonsenap, salt och en nypa socker och häll över de kokta broccoliskivorna så har du en näringsrik och jättegod sallad.

Rynkiga grönsaker blir rykande soppa

Paprika, champinjoner, morötter och broccoli som börjar bli lite rynkiga får nytt liv i en köttfärssås, soppa, gryta, gratäng eller paj. Eller varför inte på en pizza?

Omeletten är resternas bästa vän

Variationsmöjligheterna är oändliga. Omelett är både nyttigt, gott och smart mat. För fyra portioner så vispar du 8 ägg, 1 dl vatten en nypa salt och lite svartpeppar. Smörj en ugnsfast form och slå i äggblandningen. Lägg i de rester du har hemma. Färska grönsaker som t ex broccoli kokas med fördel ca 3 minuter och får rinna av innan du lägger i dem. Vill du använda gammal lök, så fräs den mjuk först. Sedan kan du använda t ex skinkrester eller överbliven tillagad kyckling. Grädda i ugn på 200 grader i ca 20 minuter.

Makaronilåda

Att koka för mycket pasta gör vi alla då och då. Överbliven pasta blir dock lätt en ny rätt, som du kan variera i all oändlighet. Fräs rester av t ex kött, korv och kyckling med lök och grönsaker och blanda med pastan. Lägg i en smord ugnsfast form. Vispa 3 ägg, 2,5 dl mjölk, salt, peppar och riven ost och häll över resterna. Grädda i ugn på 200 grader i ca 30 minuter.

Stekt ris

Överblivet ris får enkelt nytt liv. Fräs t ex lök, vitkål, paprika och vitlök i lite olja. Tillsätt ris, lite curry och stek i ca 2 min. Knäck i ett par ägg och blanda tills äggen stelnar. Här finns också mängder av variationsmöjligheter. Du kan förstås även strimla i rester av tillagad kyckling, korv eller kött.

Morotsblast-chimichurri

Koka upp blasten i ca 1 min och kyl ned den (blanchera) och mixa med vinäger, olivolja, färska örter, vitlök och schalottenlök så får du en het chimichurrisås/marinad. Du kan även göra pesto på den blancherade morotsblasten genom att mixa den med olivolja, pinjenötter och permesanost eller så använder du den i sallad.

Mogen smoothie

Har du övermogen frukt eller överblivna bär som du inte vill äta nu, så skär dem i bitar och lägg i frysen. Passar perfekt att ta fram och mixa med sista slatten yoghurt, filmjölk, gräddfil eller glass till en smoothie.

Person knyter ihop en grön påse

Så tar vi hand om matavfall

Sedan 2006 har vi i Eskilstuna sorterat ut vårt matavfall. Såhär har det fungerar genom åren!

CItrusskal

Från matavfall till biogas

Alla matrester och allt matfett du slänger i matavfallspåsen återvinns till miljövänligt biogas. Vill du veta hur?

Äggskal i en hög.

Äggstra viktig info

Små, vardagliga handlingar kan göra stor skillnad för vår miljö, därför har vi bytt plats på äggskalen i sorteringsguiden som fortsättningsvis ska sorteras som övrigt hushållsavfall.

Ett äpple

Kompost eller matavfall? Vi reder ut begreppen

Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp! Varsågod.

Person grillar på utegrill

5 enkla tips på hur du grillar klimatsmart

Äntligen är grillsäsongen igång. Här kommer några tips på vägen till en hållbar och god sommar.