Till sidans huvudinnehåll
Ett äpple

Kompost eller matavfall? Vi reder ut begreppen

Matavfall, matsvinn, kompost och trädgårdsavfall... Begreppen är många och svåra att hålla isär. Varsågod, här kommer en lista där vi reder ut matavfalls-relaterade begrepp!

Matavfall:

Mat och rester av livsmedel. Inom begreppet matavfall räknar man både oundvikligt matavfall och onödigt matsvinn. Vi samlar in matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger.

Onödigt matsvinn:

Matrester eller matvaror som hade kunnat ätas om det tagits till vara på i tid. Ju mindre onödigt svinn, desto bättre för miljön och ekonomin.

Oundvikligt matavfall:

Rester som blir kvar efter mattillagning och som inte kan ätas, t ex potatisskal, fruktskal och kaffesump.

Kompost:

Har du en egen kompost så gör du näringsrik jord av ditt matavfall och ditt trädgårdsavfall. Med en egen kompost tar man vara på näringen i maten. Det är ett bra sätt att skapa ett eget cirkulärt system hemma då jorden man skapar används i den egna trädgården. Det matavfall som vi på Sevab samlar in blir till biogas, vilket är en helt annan process än kompostering. Genom att producera biogas tar vi vara på både energin och näringen som finns i avfallet. Biogasen driver bussar och bilar, och resterna efter biogasproduktionen används som gödningsmedel på åkrarna. Växter går inte lika bra att röta till biogas och ska därför inte sorteras i matavfallsinsamlingen. 

Slurry:

Slurry kallas matavfallet efter att det gått igenom vår förbehandlingsanläggning och blandats med vatten för att bli pumpbart. En härlig brun gegga som är redo att rötas till biogas. 

Rejekt:

Material som skiljs bort från slurryn i vår maskin. Rejekt består till största del av förpackningsmaterial, plast och benbitar som inte kan rötas till biogas.

Trädgårdsavfall:

Blommor, krukväxter, buskar och löv sorterar du som trädgårdsavfall, det komposterar vi och gör näringsrik jord av som du kan köpa på Lilla Nyby under sommarhalvåret. Om du inte har en egen kompost kan du beställa ett trädgårdskärl av oss för att enkelt bli av med ditt trädgårdsavfall.

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Köp lokalproducerad jord från oss

Köp lokalproducerad jord från oss

Köp lokalproducerad planteringsjord och kompostmull till din trädgård! Försäljningen startar i slutet av mars och pågår så länge lagret räcker.

Äppelchips

Tips med äpplen

Högsäsongen för äpplen är här! Det finns så mycket roligt att hitta på med äpplen, här kommer tre enkla tips.

Äggskal i en hög.

Äggstra viktig info

Små, vardagliga handlingar kan göra stor skillnad för vår miljö, därför har vi bytt plats på äggskalen i sorteringsguiden som fortsättningsvis ska sorteras som övrigt hushållsavfall.

Ett brunt trädgårdskärl i en grönskande trädgård

Beställ ett trädgårdskärl

Med ett trädgårdskärl blir du enkelt av med buskar, ris, gräs och löv från din trädgård. Vi hämtar det varannan vecka från april till november, enklare kan det inte bli.

Chimichurri

Så kan du använda gårdagens matrester

Att kasta mat är ingen hit. Men vad kan man egentligen göra med överbliven pasta, potatis och rotfrukter? Svaret är enkelt, allt möjligt gott!

Sopkärl med färgsorteringspåsar

Enkla tips för rent sopkärl

Fluglarver och dålig lukt? Det är ett vanligt bekymmer när det kommer till soptunnor. Här ger vi dig tipsen för hur du håller ditt sopkärl rent och fritt från ohyra.