Sortera avfall med färgsorteringspåsar

Gör det enkelt för dina kunder att sortera sina förpackningar, tidningar och hushållsavfall direkt i olika färgade påsar i hemmet.

Så funkar färgsortering

Det är enkelt att färgsortera. Dina kunder får påsar i sex olika färger och slänger matavfall i grön påse, plast­förpackningar i orange påse, pappersförpackningar i gul påse, metallförpackningar i grå påse, tidningar i blå påse och textilier i rosa påse. Det övriga hushållsavfallet (det avfall som inte går att sortera) slängs i en vanlig plastpåse från exempelvis en matbutik. När en påse är full knyts den ihop med en dubbelknut och slängs i ett sopkärl i fastighetens sorteringsrum.

Vi hämtar avfallet och kör det till vår färgsorterings­anläggning på Lilla Nyby i Eskilstuna. Där sorteras påsarna efter färg och materialet kan sedan skickas vidare till återvinning. Matavfallet blir till biogas, och det övriga hushållsavfallet bränns och blir till skön värme.

När det är enkelt att sortera, blir mer material sorterat. Då kan mer material kan gå till återvinning och får chansen att bli till nya produkter. Bra, eller hur?

Kärl – två olika

När du beställer tjänsten kommer du att få kärl utkörda till fastigheten. Påsen för övrigt hushållsavfall kommer att slängas separat i ett kärl, resterande färgsorteringspåsar slängs alla i ett annat kärl. Kärlen kommer att vara ordentligt uppmärkta med vilka påsar som ska slängas i vilka kärl. Anledningen till att det övriga hushållsavfallet slängs separat är för att säkerställa kvaliteten på sorteringen.

Sorteringsinformation till dina boende

Du kommer att få startpaket med sorteringsmaterial att dela ut till dina kunder så att de kan lära sig det nya sättet att sortera. Det är viktigt att alla får ta del av materialet så att de snabbt kan komma igång med att sortera rätt. Tänk även på att informera dina kunder om hur det ska fungera just i din fastighet, till exempel var de kan hämta nya påsar.

Påsar – hämta hos oss eller få levererat

I tjänsten ingår att du får färgsorteringspåsar: grön, gul, orange, blå, grå och rosa. Påsen för övrigt hushållsavfall ska dina kunder hålla med själv, det kan till exempel vara en vanlig plastpåse från en mataffär. Färgsorteringspåsarna förvarar du på en plats i din fastighet så att dina kunder enkelt kan hämta nya. När påsarna börjar ta slut hör du av dig till vår kundservice och beställer nya. Vid beställning kommer vi överens om du vill ha dem hemlevererade mot en avgift, eller om du själv vill hämta upp dem vid Lilla Nyby. Även om du hämtar påsarna själv måste du alltid göra en beställning innan så att vi kan packa iordning påsarna till dig.

Vill du ha komplett sortering?

Med det här sorteringssystemet kan dina kunder sortera sitt avfall i sju olika materialslag. Vill du ge dina kunder möjlighet att även sortera till exempel glasförpackningar, wellpapp, batterier och ljuskällor i din fastighet? Då kan du beställa ­ytterligare kärl för de avfallen. Prata med någon av våra säljare så hittar vi bästa lösningen för just dig.

Emil Fritzell.

Vill du ha personlig hjälp?

Vi hjälper dig att hitta de bästa lösningarna för just ditt företag. Kontakta gärna en av våra säljare.

Gröna avfallskärl som står inne i ett sorteringshus.

Sortera avfall i kärl

Erbjud dina boende full sortering med olika kärl.

Förbättra fastighetens sortering och spara pengar – här är våra tips!

Vi har utfört pilottester för att undersöka vilka insatser som ökar sorteringen av avfall i en fastighet. Här har vi samlat tips och råd för vad du kan göra.

""

Ladda ner sorteringsinformation

Här hittar du sorteringsguider som du kan ladda ner, skriva ut och dela ut till dina hyresgäster.