Till sidans huvudinnehåll
Flödesschema på hur fjärrvärme fungerar i fastighet

Så fungerar fjärrvärme i din fastighet

Via rör i marken leds hett vatten från kraftvärmeverket till din fastighet. Rören ansluts till en smidig och lätthanterlig fjärrvärmecentral hos dig, som i sin tur överför värmen till element eller golvvärme samt kranar och duschar. Allt du i princip behöver göra är att ställa in hur varmt du vill ha det — resten sköter fjärrvärmecentralen.

Pålitligt och stabilt system

Fjärrvärmen kommer till din fastighet i form av vatten som värmts upp i vårt kraftvärmeverk. I fastigheten ansluts nätet med två rör till en fjärrvärmecentral. Det är dock inte, som man kanske skulle kunna tro, det varma fjärrvärmevattnet som rinner igenom element och kranar. I fjärrvärmecentralen finns två inbyggda värmeväxlare, en för kranvattnet och en för vattnet i element eller golvvärme. Värmeväxlarna omvandlar energin i det heta fjärrvärmevattnet till att värma upp husets eget värmesystem och tappvarmvatten. Det avsvalnade fjärrvärmevattnet leds sedan tillbaka till kraftvärmeverket för att värmas upp på nytt. Systemet är mycket pålitligt och stabilt.

Smidig och enkel utrustning

En fjärrvärmecentral är smidig och lätthanterlig och ersätter både värmepump, bränsletank och dammigt pelletsförråd. Du ställer själv in hur varmt du vill ha det i fastigheten, sedan sköter fjärrvärmecentralen resten.

Så gott som underhållsfritt

En fjärrvärmecentral har lång livslängd, ofta uppemot 25 år, och det är få delar som behöver bytas ut. För att vara helt säker på att centralen alltid är i bra skick, fungerar länge och används på bästa sätt kan du teckna ett serviceavtal. Då finns alltid våra proffs till hands om något oväntat skulle inträffa. Varje år gör vi dessutom ett servicebesök hos dig då vi ser till att din fjärrvärmecentral tuffar och går som den ska.

Kraftvärmeverket

Så fungerar fjärrvärme

Hur blir egentligen avverkningsrester från skogsindustrin till värme i dina element och varmvatten i dina kranar?

Bostadsområde med hyreshus

Vilka fastigheter kan anslutas?

De flesta fastigheter som ligger utmed eller i direkt anslutning till det befintliga fjärrvärmenätet kan anslutas.

Porträtt av Emil Fritzell

Vill du ha personlig hjälp?

Vi hjälper dig att hitta de bästa lösningarna för just ditt företag. Kontakta gärna en av våra säljare.

Person i arbetskläder använder en surfplatta

Anslut din fastighet

Nyfiken på fjärrvärme? Fyll i och skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Ikon för priser

Priser för Fjärrvärme

Här ser du aktuella priser för våra fjärrvärmetjänster. Du kan också beräkna din anslutningsavgift om du inte redan har anslutit dig.