Till sidans huvudinnehåll

Frågor och svar

Anslutning, kapacitet och svartfiber. Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om fiberanslutning för företag och flerfamiljshus.

För företag

Från 1 december är IP-Only ny kommunikationsoperatör. Fibernätet har vi ägt och fortsätter äga som tidigare. Du som redan är ansluten till fiber påverkas inte alls. Tjänsterna fortsätter att fungera som tidigare.

Vill du ansluta dig till fiber gör du det hos oss. Här hittar du beställning av fiberanslutning och andra fibersjänster.

Har du ett företag som har affärskritisk verksamhet och är beroende av uppkoppling så kan vi erbjuda uppkoppling till stadsnätet från olika geografiska håll (redundans).

Kontakta gärna oss här för hjälp.

Priset kan variera i olika områden beroende på geografiska eller tekniska förutsättningar. Du får aktuell prisuppgift för ditt område när du gör en intresseanmälan.

När ett företag eller en organisation behöver extra hög kapacitet och säkerhet kan vi erbjuda svartfiber. Svartfiber är en fysisk fiberledning utan elektronisk utrustning, en fiberoptisk ”punkt-till-punkt-förbindelse”, som består av en eller flera fibrer. Namnet kommer av att kabeln är svart/nedsläckt. Företag som väljer svartfiber från oss kommer enbart att hyra den fysiska fiberförbindelsen och sedan ansluta egen utrustning och styra kapaciteten själva.

Kapacitetstjänsterna levereras mellan två eller flera punkter, med kapacitet utifrån behov och önskemål. Användbart vid till exempel tjänster som hosting* då kunden behöver utökad kapacitet.

*Hosting innebär att ett företag erbjuder möjlighet att hysa in din webbplats på deras server på något sätt, till exempel genom webbhotell.

Avlämningspunkten är den plats vid din fastighetsgräns där vi lämnar fiberkabeln. Fastighetsägaren tar därefter vid för grävning och slangdragning innanför fastighetsgräns. Slang tillhandahålls av oss. Fiberkabeln dras sedan i slangen. Är du osäker var olika ledningar i marken går på din tomt kan du använda Ledningskollen för att få dem uppmärkta.

För flerfamiljshus

Från 1 december är IP-Only ny kommunikationsoperatör. Fibernätet har vi ägt och fortsätter äga som tidigare. Du som redan är ansluten till fiber påverkas inte alls. Tjänsterna fortsätter att fungera som tidigare.

Vill du ansluta dig till fiber gör du det hos oss. Här hittar beställning av fiberanslutning och andrafibersjänster.

Här gör du en intresseanmälan så återkommer vi om möjlig anslutning och prisuppgift för detta. 

Priset kan variera i olika områden beroende på geografiska eller tekniska förutsättningar. Du får aktuell prisuppgift för ditt område när du gör en intresseanmälan.

Här kan du göra en intresseanmälan. 

Avlämningspunkten är den plats vid fastighetsgräns där vi lämnar fiberkabeln. Fastighetsägaren tar därefter vid för grävning och slangdragning innanför fastighetsgräns. Slang tillhandahålls av oss. Fiberkabeln dras sedan i slangen. Är du osäker var olika ledningar i marken går på din tomt kan du använda Ledningskollen för att få dem uppmärkta.

Om inget annat avtalats gäller avlämningspunkt i källarutrymme för flerfamiljsfastigheter.

Oftast i källaren, genom en fördelare (så kallad switch). Fastighetsägaren ansvarar för fördelningen till lägenheterna.

Det är kundens ansvar att bygga fastighetsnätet. Om kunden behöver hjälp kan vi offerera det.

Ja. En användarnod placeras i varje ledning där kunden ansluter sin utrustning som till exempel en trådlös router.

Fibertjänster

Vi erbjuder både svartfiber och kapacitetstjänster. Kontakta oss för en kostnadsfri offert på valfri tjänst.

Kontakta en säljare

Har ni frågor om fiberanslutning eller fibertjänster. Våra säljare hjälper dig med fiberanslutning eller andra tjänster som passar ditt företag.