Till sidans huvudinnehåll
Digitalt diagram

Så fungerar elmarknaden

Elen som vi använder här i Sverige produceras både utomlands och här "hemma". Elen går in i stamnätet, distribueras sedan till de lokala näten som finns över hela landet och därefter till dig och ditt företag. Svenska Kraftnät övervakar att det finns tillräcklig spänning i stamnätet och vi ser till att det finns tillräcklig spänning här i det lokala nätet.

Som kund får du välja elhandelsbolag

Den finansiella delen av el är en fri marknad vilket gör att du som kund får välja vilket elhandelsbolag som du vill handla din el av - oavsett vilket elnätsbolag du har. När du väljer att handla din el av oss får du el från ett tryggt bolag med många års erfarenhet av elhandel. Förutom ett bra elavtal med fast eller rörligt elpris eller en mix av båda, kan du välja hur du vill att elen i ditt elavtal ska produceras. Du kan även välja ett elavtal som stödjer det lokala föreningslivet. Dessutom går alltid överskottet av dina pengar tillbaka till dig när du köper el av oss. 

Du kan inte välja vilket elnätsbolag du vill

Riksdagen har beslutat att elnätsbolagen ska ha ensamrätt på eldistributionen inom det som räknas som deras geografiska område. Därför kan du inte välja vilket elnätsbolag du vill, utan du blir helt enkelt anvisad ett. Vårt elnät sträcker sig över de tätbebyggda områdena i Eskilstuna, Torshälla, Hällbybrunn, Skogstorp, Näshulta, Borsökna och även över glesbygden som ligger omkring. Om du bor i ett område där du inte har oss som elnätsbolag kan du ändå välja att köpa din el av oss. Här kan du läsa mer om vårt elnät.

I Sveriges finns fyra elområden

Sverige är indelade i olika elområden, totalt fyra till antalet. Elpriset varierar inom de olika områdena. Här listar vi vilka elområden som finns.

  1. Elområde 1/SE1 (Luleå)
  2. Elområde 2/SE2 (Sundsvall)
  3. Elområde 3/SE3 (Stockholm)
  4. Elområde 4/SE4 (Malmö)

Det är elbörsen som styr elpriset

Den nordiska elbörsen Nord Pool är den officiella handelsplatsen för el i Norden. Här köper och säljer elproducenter och elhandelsföretag el. Precis som på den vanliga börsen styrs priserna av tillgång och efterfrågan.

Elpriset går upp och ner

Eftersom elpriset kan variera och kan både gå upp och ner, fort och kraftigt, kan du som kund välja att låsa ditt pris eller att följa marknadens rörliga elpris. Ungefär som det funkar med fasta och rörliga bankräntor. Alla kunder betalar skatter, elcertifikat, moms och andra myndighetsavgifter. Elcertifikatsavgiften varierar mellan alla olika elhandelsbolag. Se mer på elpriskollen.se.

Följ med i elmarknadens utveckling 

Energimarknadsinspektionen uppdaterar löpande sin nyhetssida om läget och utvecklingen på elmarknaden.  Här hittar du EIs nyhetssida 

Porträtt av Emil Fritzell

Vill du ha personlig hjälp?

Vi hjälper dig att hitta de bästa lösningarna för just ditt företag. Kontakta gärna en av våra säljare.

Människor går igenom dokument

Priser för Elhandel

Vi ger dig en offert som passar ditt företag och er verksamhet.