Till sidans huvudinnehåll

Ladda din elbil med en smart laddbox

Att ladda sin elbil eller laddhybrid hemma med laddbox vid villan under natten är säkert, kostnadseffektivt och framförallt gynnsamt för elsystemet!

Snabb och säker laddning med dynamisk lastbalansering

Den snabbaste och mest säkra laddningen får du med en laddbox. Att ladda elbilen från vanliga vägguttag kan leda till överhettning då elinstallationer inte klarar belastningen av en så hög strömstyrka någon längre tid och är därför något Elsäkerhetsverket avråder ifrån. En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen så att elen bara är påslagen när bilen är korrekt ansluten, annars bryts den. Om något skulle ske under laddprocessen, exempelvis att en kontakt blir onormalt varm, så kommer laddboxen att stoppa laddprocessen för att förhindra eventuella olyckor. Den kommunikationen saknas mellan vanligt vägguttag och elbil.

Fördelar med en smart laddbox

Med en smart laddbox får du en uppkopplad laddbox som visar bland annat förbrukning och statistik. Den gör dig också förberedd för framtidens tjänster kring elbilsladdning. En smart laddbox är även förberedd för dynamisk lastbalansering som innebär att laddboxen kan ha koll på hur mycket el som används i resten av ditt hem och därför i realtid kan anpassa hur mycket el som används till att ladda din bil. Samtidigt kan du använda den kapacitet du har i huset på ett mer effektivt sätt, så att bilen laddar snabbare – utan att huvudsäkringen löser ut eller att du behöver uppgradera ditt elnätsabonnemang, vilket är gynnsamt för elsystemet. Dessutom minimerar du risken för brand eftersom du inte överhettar de vanliga eluttagen i huset.

Parkeringsplats för elbilsladdning

Frågor och svar om elbilsladdning

Här hittar du de vanligaste frågorna om att ladda hemma, grön rot och installation av laddbox.

Elbil på väg

Grön Rot - avdrag för laddboxar

Den 1 januari 2021 infördes avdraget för ”Grön Teknik” som gäller bland annat installation av laddbox hemma. Här kan du läsa mer om det gröna rotavdraget.