Till sidans huvudinnehåll
Bil som laddas

Kan man ladda elbilen i ett vanligt eluttag?

Du kan ladda bilen i ditt vanligt eluttag hemma hos dig, men det är ingenting vi rekommenderar dig att göra. Allt ladda via vanligt eluttag ska du bara göra i nödfall. Läs mer om varför du inte ska ladda elbilen i ett vanligt eluttag!

Risker med att ladda bilen eller laddhybriden i ett vanligt eluttag

Att ladda elbilen från vanliga vägguttag kan leda till överhettning eftersom då elinstallationer inte klarar belastningen av en så hög strömstyrka under en längre tid och är därför något Elsäkerhetsverket avråder ifrån.

Man kan jämföra att ladda en elbil i ett vägguttag med att köra fyra dammsugare i åtta timmar eller att ladda 750 mobiltelefoner samtidigt i åtta timmar, i samma vägguttag. Det överbelastar vägguttaget och ditt elsystem i hemmet, vilket kan leda till att proppen går eller att vägguttaget blir överhettad. I värsta fall kan det leda till brand. Att ladda i eluttag är endast för nödladdning. Här kan du läsa om hur du minimerar risken för brand i elbilen.

Skillnaden mellan att ladda elbilen i vanligt eluttag vs. laddbox

En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen så att elen bara är påslagen när bilen är korrekt ansluten, annars bryts den. Den kommunikationen saknas mellan vanligt vägguttag och elbilen, därför är det mycket säkrare att ladda bilen via en laddbox istället för i ett vanlig eluttag.

Så laddar du bilen säkert

Det allra säkraste sättet att ladda din elbil är genom en laddbox. Och helst en som har dynamisk lastbalansering. Med dynamisk lastbalansering kan laddboxen ha koll på hur mycket el som används i resten av ditt hem och kan därför i realtid anpassa hur mycket el som används till att ladda din bil. Samtidigt kan du använda den kapacitet du har i huset på ett mer effektivt sätt, så att bilen laddar snabbare – utan att huvudsäkringen löser ut eller att du behöver uppgradera ditt elnätsabonnemang.

Parkeringsplats för elbilsladdning

Frågor och svar om elbilsladdning

Här hittar du de vanligaste frågorna om att ladda hemma, grön rot och installation av laddbox.

Elbil som laddas

Så minimerar du risk för brand i elbilen

Genom att ladda bilen med en laddbox minskar du risken för överhettning och brand. Här kan du läsa mer om hur du minskar risken för brand i elbilen.