Till sidans huvudinnehåll
Händer plockar upp ett grodyngel ur vattnet

El märkt med Bra Miljöval

Med Bra Miljöval får du el som är producerad från förnybara källor som sol-, vatten-, vind- eller biokraft. Bra Miljöval är en miljömärkning från Naturskyddsföreningen och innebär minskad påverkan på miljön.

Hur gör jag för att välja Bra Miljöval?

Lägg till Bra Miljöval till ditt elavtal genom att fylla i vårt formulär här nedanför. Bra Miljöval-märkt el kostar 5,0 öre/kWh inkl. moms utöver det ordinarie elpriset.

Du kan inte välja till Bra Miljöval när du tecknar Eskilstuna-el, den elen kommer redan från förnybara källor. 

Vad är Bra Miljöval?

Bra Miljöval är en miljömärkning från Naturskyddsföreningen som ställer hårda krav på hur elen produceras och att elproduktionens påverkan på miljön ska minskas. Det gör Bra Miljöval till en av elbranschens tuffaste miljömärkningar.

Att välja Bra Miljöval är ett enkelt sätt för dig att göra en insats för miljön. När du väljer att lägga till Bra Miljöval till ditt elavtal får du el som är producerad från förnybara källor, som sol-, vatten-, vind- eller biokraft. 

När kan jag välja Bra Miljöval?

Om du har ett elavtal hos oss kan du när som helst under din avtalsperiod välja att få el som är märkt med Bra Miljöval till elavtalen MixprisFast elpris och Rörligt elpris. Den märkta elen kommer från förnybara källor och uppfyller hårda miljökrav. 

Har du inte ett elavtal hos oss? Då kan du teckna ett här, passa då på att samtidigt lägga till Bra Miljöval till ditt elavtal.

Vad är skillnaden mellan miljömärkt el, grön el och ursprungsmärkt el?

Kärt barn har många namn, så även elen. Ursprungsmärkt el är samma som det som många på ett slarvigt sätt kallar för ”grön” eller ”miljövänlig” el. El med ursprungsmärkning garanterar att elen kommer från en viss energikälla, som exempelvis sol-, vind-, vatten- eller biokraft, men det ställs ofta inga miljökrav på hur elen produceras. Miljömärkt el, som Bra Miljöval, ställer däremot hårda krav på elproduktionen.

Varför välja el märkt med Bra Miljöval?

• Du får bara el från förnybara källor – vindkraft, vattenkraft, biomassa och solkraft.

• Du ställer krav på att även den förnybara elproduktionen tar hänsyn till miljö, klimat, djur, växter och människor.

• Du hjälper till att minska efterfrågan på el med hög miljöbelastning, som kärnkraft och fossilkraft, samtidigt som du ökar efterfrågan på förnybar el med höga miljökrav.

• Du minskar din klimatpåverkan.

• Du bidrar till projekt som reparerar miljöskador och minskar energanvädningen.

• Du betalar bara några tior extra om året om du bor i lägenhet. Bor du i villa blir det bara några hundralappar per år.

Läs mer om el märkt med Bra Miljöval på Naturskyddsföreningens hemsida. 

Illustration av Eskilstuna i grön färg

Har du inget elavtal hos oss ännu?

Våra elavtal gynnar både dig, staden och även föreningslivet. Välj mellan trygghet, flexibilitet eller en blandning av båda. Vi har elavtalet som passar dig!

Brygga vid stilla sjö i solnedgång

Elens ursprung

Hur produceras den el vi säljer och vad har vår elproduktion för påverkan på miljön?