Till sidans huvudinnehåll

Full koll på elkostnaderna med rörligt timpris

Med rörligt timpris prissätts din elanvändning timme per timme. Det ger dig större möjlighet att påverka din elkostnad genom att styra din elanvändning till timmar på dygnet när elen är billigare.

Teckna rörligt timpris

Kontakta vår kundservice om du vill veta mer eller om du vill teckna rörligt timpris.

Så fungerar rörligt timpris

Elpriset sätts varje timme på elbörsen Nord Pool, så kallat spotpris. När du tecknar rörligt timpris betalar du det pris som gäller just den timmen då du använder elen. Det betyder att du kan spara pengar genom att anpassa dina vanor så att du exempelvis laddar elbilen eller kör tvättmaskinen  de timmar när elen är billigast. Du kan följa priset i realtid på Nord Pools hemsida (extern länk). (Du som bor i Södermanland ska titta på tabellen för SE3.)

Avtalet har ingen bindningstid, vilket betyder att du när som helst kan byta till något av våra andra elavtal.

Möjligheterna och riskerna med ett rörligt timpris

 • Du får ett marknadsaktuellt elpris
  Det betyder att priset kan svänga uppåt och neråt, vilket kan innebära risker när elpriset är högt men även möjligheter när elpriset är lågt.
 • Du kan påverka din elkostnad
  Ett timprisavtal passar dig som vill ha koll på din elanvändning och som vill kunna påverka din elkostnad. Du kan sänka elkostnaden genom att styra om din elanvändning till de timmarna på dygnet då elen är billigare.

Vad krävs för att kunna teckna ett elavtal med rörligt timpris?

Allt du behöver göra för att för att teckna rörligt timpris är att kontakta vår kundservice så hjälper de dig. Vi ser till att du får rätt utrustning. Om du har fel sorts elmätare kan det dröja upp till tre månader innan ditt avtal om rörligt timpris börjar gälla. Under tiden får du Rörligt pris där ditt elpris baseras på snittpriset från föregående månad.

Är det möjligt att byta från timpris till rörligt pris?

Ja. Kontakta vår kundservice så hjälper de dig. Då kan ditt avtal gå från timpris till rörligt pris redan nästa vardag.

Vi är ett schysst elbolag

Vi är certifierade med Schysst elhandel, ett certifikat som sätter tydlighet och ärlighet mot kund i fokus. Läs mer om Schysst elhandel här.

 • Med avtalet Rörligt pris betalar du ett snittpris på förra månadens spotpriser på den nordiska elbörsen. Priset varierar från månad till månad. Du betalar samma pris för elen hela månaden, oavsett när på dygnet du använder den.
 • Med avtalet Rörligt timpris sker prissättningen i stället per timme. Elpriset kan variera kraftigt under dygnets timmar, och du betalar det pris som elen kostar just den timme då du använder den.

Om du funderar på rörliga elprisets delar hittar du den informationen här i våra Frågor och svar. Har du redan rörligt pris och vill veta vad ditt pris är baserat på? Kolla Mina Sidor

Rörligt timpris – Det här är en avtalsform för dig som är beredd att styra om gamla vanor och planera din elanvändning på ett smartare sätt. Du kanske redan i dag är van att hålla koll på elpriser, har ett uppkopplat hem med elprylar du kan starta via appar eller med hjälp av inbyggda funktioner för senarelagd start? Genom att styra om en betydande del av din elanvändning till de billigare timmarna på dygnet sparar du pengar och får dessutom bättre koll på dina elkostnader. Det innebär till exempel att du laddar elbilen, slår i gång tvättmaskinen och diskmaskinen under tidig morgon eller sen kväll när elpriset i regel är som lägst. 

Rörligt elpris - Den här avtalsformen passar dig som inte kan eller är beredd att planera din elanvändning men som ändå vill följa elmarknaden och kunna gynnas när elpriserna svänger neråt. Du kanske bor i villa, har en annan uppvärmningsform än el, jobbar hemifrån och har familjemedlemmar med diverse elprylar som laddas och är i gång merparten av dagen. Med andra ord kanske steget till att styra om elanvändningen är lite för svår i dagsläget. Då kan rörligt elpris vara något för dig!

Du som tecknar eller redan har avtalet rörligt timpris eller rörligt elpris kan när som helst under avtalstiden byta till ett annat av våra elavtal.

Förut kunde man spara någon hundralapp på ett elavtal med rörligt timpris. Nu kan du spara mer än så! Men du sparar inte pengar per automatik bara för att du tecknar ett timprisavtal. Du behöver planera och fördela om en stor del av din elanvändning till dygnets billiga timmar. Gör du inte det, då riskerar du att få en högre elkostnad. Om du har el som uppvärmningsform behöver du dessutom se över din inomhustemperatur och användningen av varmvatten för att du ska kunna få ner elkostnaderna. 

 • Styr din elanvändning til dygnets billiga eltimmar 
 • Har du direktverkande el som uppvärmningsmetod? Sänk inomhustemperaturen! Om du sänker temperaturen med en grad så minskar din totala energiförbrukning med fem procent.
 • Kör diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren på natten. Om dina elprylar kan ställas in med en senarelagd start är det ett bra sätt för att sprida ut din elanvändning på de timmarna på dygnet när elpriset är lägre.
 • Ladda din elcykel, elbil eller din dator och mobiltelefon sent på kvällen eller under natten. Då ser du till att de är fulladdade lagom till att du vaknar och det är dags för dig att åka till skola eller jobb. 
 • Saker som kyler och värmer är oftast det som även drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis bastu, eldriven golvvärme och elelement.
 • Släck lamporna när du inte är hemma.  

Elen är i regel billigast på natten eftersom efterfrågan på elen just då är låg. Som dyrast brukar elen vara på morgonen när vi vaknar och tänder lampor, kokar kaffe och använder andra elprylar i våra morgonrutiner samt när vi kommer hem från skola och jobb och det är dags för att laga mat, titta på tv, städa, tvätta och ladda elbilen.

Se din förbrukning via Mina Sidor

Du som är kund hos oss och som har rörligt timpris kan se din elanvändning och kostnader via Mina Sidor. Så här gör du:

 • Logga in med ditt kundnummer och lösenord
 • Du kommer direkt in till en översikt, innehållande olika val, välj ”Energikollen”
 • Välj aktuell anläggning, fliken ”El”, upplösning per aktuellt år, månad, dag och timme (du ser dina mätvärden per timme om du håller markeringen över aktuell dag)

Se timpriser hos Nord Pool

På den nordiska elbörsen Nord Pool kan du hämta timpriser per elområde. Gör så här:

 • Välj ditt elområde (SE1-SE4)
 • Välj valuta (SEK)
 • Välj vilken period du önskar se: pris per timme, dag, vecka, månad eller år

Avtalsvillkor för privatkunder

sarskilda_villkor_for_elavtal_2024_1_eem.pdf

slutlig-sarskilda-villkor-konsument-rev-2_artikelnr-30632-1.pdf

allmanna-avtalsvillkor-el-2012-k-rev-2-1.pdf
Frågetecken

Frågor om elavtal

Vilket elavtal passar mig och vad baseras elpriserna på? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som rör elhandel och elavtal.

Brygga vid stilla sjö i solnedgång

Elens ursprung

Hur produceras den el vi säljer och vad har vår elproduktion för påverkan på miljön?