Till sidans huvudinnehåll
108/202 (visa lista)
Hängande ljusslinga utomhus

Fortsatt höga elpriser i vinter

Hösten har kantats av höga elpriser och tyvärr verkar prisutvecklingen fortsätta peka uppåt även nu under vintern. Här förklarar vi vad det är som gör att elpriserna stiger och ger dig tips för hur du ska minska dina elkostnader och hur du kan tänka om du ska teckna om ditt elavtal.

Om ditt elavtal är på väg att gå ut kan du teckna ett nytt elavtal genom att kontakta oss per telefon 016-10 60 60 eller per mejl kundservice@eem.se. 
Du kommer även att få ett brev av oss med ett avtalsförslag ca 30 dagar innan ditt nuvarande elavtal går ut. Här kan du läsa mer om våra olika elavtal. 

Eskilstuna-el är vårt lokala elavtal som ger dig en unik prismix av fast och rörligt elpris. En sak som gör Eskilstuna-el unikt bland våra elavtal är tillvalet Lokalproducerad förnybar el. När du väljer detta tillval får du lokalproducerad el från Eskilstuna och Strängnäs. Dessutom är det ett elavtal som gynnar det lokala föreningslivet. När du tecknar Eskilstuna-el får du möjlighet att välja vilken lokal förening som du vill att Eskilstuna Energi och Miljö ska sponsra. Du kan välja bland 53 föreningar som är ambassadörer för elavtalet Eskilstuna-el.

Här kan du läsa mer om Eskilstuna-el, det lokala och smarta elavtalet.

Beroende på vilket elavtal du väljer finns det olika bindningstider att förhålla sig till. 

Läs mer om avtalstider genom att jämföra våra olika elavtal här.

Först och främst rekommenderar vi dig att aktivt teckna elavtal och se till så att du inte har ett anvisningsavtal med tillsvidarepris. Då får du oftast betala ett högre elpris än om du har ett elavtal med fast eller rörligt elpris eller Eskilstuna-el. För det andra kan du se över hur du använder elen hemma. Se till att inte lampor och andra elapparater står på när du inte använder dem och dra ur laddare när du inte laddar dina enheter.  

Du kan påverka priset genom den mängd el du använder. Här kan du ta el av våra elspartips. Du kan däremot inte påverka priset när det gäller elnätsavgiften, energiskatten, moms och elcertifikat.  

I Eskilstuna har vi ett kraftvärmeverk där vi producerar egen el. Genom att teckna vårt elavtal som heter Eskilstuna-el får du el som både är lokalproducerad och kommer från förnybara energikällor. Här kan du läsa mer om Eskilstuna-el

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens benämning på miljövänlig el. El som är märkt med Bra Miljöval är från förnybara källor som vind- eller vattenkraft, biomassa eller solkraft och som dessutom uppfyller hårda miljökrav. Du kan välja el märkt med Bra miljöval hos oss när du tecknar Fast eller Rörligt pris. Om du väljer Eskilstuna-el får du ändå förnybar och lokalproducerad el. Läs mer om Bra Miljöval på Naturskyddsföreningens hemsida.

Vilket elavtal som passar just dig kan bero på flera saker. Vilken typ av bostad du har. Om du använder lite eller mycket el. Om du vill ha lokalproducerad el, el från förnybara källor eller om du vill betala ett fast eller rörligt elpris - eller få en mix av båda. Det viktigaste är i alla fall att teckna ett elavtal och se till att du inte har ett anvisningsavtal med tillsvidarepris. Då kan det bli onödigt höga kostnader. Om du är osäker på vilket elavtal du ska välja rekommenderar vi dig att se mer på Eskilstuna-el som är ett tryggt och smart elavtal som dessutom gynnar föreningslivet i Eskilstuna. Här kan du jämföra alla våra elavtal.