Till sidans huvudinnehåll
99/202 (visa lista)

Regeringen ger ekonomiskt stöd till drabbade elkunder

För att kompensera de hushåll som drabbats av de höga elpriserna under vintern föreslår regeringen ett ekonomiskt stöd för december, januari och februari baserat på hushållens elförbrukning.

Kompensationsförslaget är utformat i trappstegsmodell där lägsta trappsteget ligger på en förbrukningsnivå om 700 kWh per månad och vidare upp till 2000 kWh eller mer. Det spelar ingen roll var i landet du bor eller vilket elavtal du har - alla hushåll med hög elförbrukning får ta del av ersättningen.

Som mest kan ett hushåll kompenseras med 2000 kronor per månad, det vill säga totalt 6000 kronor för hela perioden. Förslaget riktar sig främst till kunder som bor i villor/småhus och som har direktverkande el som uppvärmningsform. Men även lägenhetskunder med lägre förbrukning kan komma att få ta del av stödet.

Just nu är det inte klart när du som kund kommer att få ta del av stödet, men enligt förslaget kommer du som berörs att kompenseras utan att du behöver ansöka om det via ditt elnätsbolag. Vi informerar mer så snart vi vet när och hur kompensationen ska ske.

Om ditt elavtal är på väg att gå ut kan du teckna ett nytt elavtal genom att kontakta oss per telefon 016-10 60 60 eller per mejl kundservice@eem.se. 
Du kommer även att få ett brev av oss med ett avtalsförslag ca 30 dagar innan ditt nuvarande elavtal går ut. Här kan du läsa mer om våra olika elavtal. 

Eskilstuna-el är vårt lokala elavtal som ger dig en unik prismix av fast och rörligt elpris. En sak som gör Eskilstuna-el unikt bland våra elavtal är tillvalet Lokalproducerad förnybar el. När du väljer detta tillval får du lokalproducerad el från Eskilstuna och Strängnäs. Dessutom är det ett elavtal som gynnar det lokala föreningslivet. När du tecknar Eskilstuna-el får du möjlighet att välja vilken lokal förening som du vill att Eskilstuna Energi och Miljö ska sponsra. Du kan välja bland 53 föreningar som är ambassadörer för elavtalet Eskilstuna-el.

Här kan du läsa mer om Eskilstuna-el, det lokala och smarta elavtalet.

Beroende på vilket elavtal du väljer finns det olika bindningstider att förhålla sig till. 

Läs mer om avtalstider genom att jämföra våra olika elavtal här.

Först och främst rekommenderar vi dig att aktivt teckna elavtal och se till så att du inte har ett anvisningsavtal med tillsvidarepris. Då får du oftast betala ett högre elpris än om du har ett elavtal med fast eller rörligt elpris eller Eskilstuna-el. För det andra kan du se över hur du använder elen hemma. Se till att inte lampor och andra elapparater står på när du inte använder dem och dra ur laddare när du inte laddar dina enheter.  

Du kan påverka priset genom den mängd el du använder. Här kan du ta el av våra elspartips. Du kan däremot inte påverka priset när det gäller elnätsavgiften, energiskatten, moms och elcertifikat.  

I Eskilstuna har vi ett kraftvärmeverk där vi producerar egen el. Genom att teckna vårt elavtal som heter Eskilstuna-el får du el som både är lokalproducerad och kommer från förnybara energikällor. Här kan du läsa mer om Eskilstuna-el

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens benämning på miljövänlig el. El som är märkt med Bra Miljöval är från förnybara källor som vind- eller vattenkraft, biomassa eller solkraft och som dessutom uppfyller hårda miljökrav. Du kan välja el märkt med Bra miljöval hos oss när du tecknar Fast eller Rörligt pris. Om du väljer Eskilstuna-el får du ändå förnybar och lokalproducerad el. Läs mer om Bra Miljöval på Naturskyddsföreningens hemsida.

Vilket elavtal som passar just dig kan bero på flera saker. Vilken typ av bostad du har. Om du använder lite eller mycket el. Om du vill ha lokalproducerad el, el från förnybara källor eller om du vill betala ett fast eller rörligt elpris - eller få en mix av båda. Det viktigaste är i alla fall att teckna ett elavtal och se till att du inte har ett anvisningsavtal med tillsvidarepris. Då kan det bli onödigt höga kostnader. Om du är osäker på vilket elavtal du ska välja rekommenderar vi dig att se mer på Eskilstuna-el som är ett tryggt och smart elavtal som dessutom gynnar föreningslivet i Eskilstuna. Här kan du jämföra alla våra elavtal.