Till sidans huvudinnehåll
Kraftvärmeverket

Så fungerar kraftvärmeverket

Kretsloppet som fjärrvärme bygger på kan jämföras med kroppens eget blodomlopp. Och hjärtat i systemet är kraftvärmeverket. Men istället för att pumpa ut blod till kroppen, pumpar kraftvärmeverket ut upphettat vatten genom rör i marken till alla anslutna villor och fastigheter. Samtidigt som det gör el.

Vår fjärrvärme kommer från ett kraftvärmeverk. Ett kraftvärmeverk kan, till skillnad från ett värmeverk, ge både värme och el. Principen är lika enkel som genialisk. Trädtoppar, bark och andra avverkningsrester från skogsindustrin som annars hade gått till spillo, transporteras till kraftvärmeverket och bränns. Värmen i rökgaserna som bildas vid förbränningen får vatten i en jättelik behållare att koka och bli till ånga. Ångan driver en turbin, som i sin tur driver en elgenerator som alstrar elström. Värmen som är kvar i ångan används sedan till att värma fjärrvärmesystemets vatten.

Så, samtidigt som vi värmer en stor del av vår stads hushåll och lokaler med förnybar fjärrvärme, producerar vi också förnybar el som alla Eskilstunabor kan dra nytta av genom vårt elavtal Eskilstuna-el. Kraftvärmeverket levererar även fjärrkyla till industrier, kontor och butiker.

Fjärrvärmeproduktionen kräver planering

Planeringen av produktionen vid kraftvärmeverket beräknas utifrån flera delar. Det som påverkar oss mest är vädret, elpriser, anläggningarnas status och det aktuella bränsleläget. I kraftvärmeverket använder vi skogsbränsle i förbränningen, där vi producerar fjärrvärme och förnybar el. Vid kalla dagar använder vi också vår biooljeanläggning för att producerar ytterligare värme till Eskilstunaborna. I sista hand och som reserv om något oförutsett händer kan vi använda fossil olja för att garantera värmeleverans. För att förskjuta behovet av att använda fossila bränslen minskar vi först elproduktionen och prioriterar istället ytterligare värmeproduktion. Vårt årsmål för 2019 är att ha minst 99 procent fossilfritt bränsle i vår produktion. 

""

Så skapas värmen

Hur blir egentligen trä till fjärrvärme och el? Allt sker i vårt kraftvärmeverk genom en noga kontrollerad process.

Gräs i solsken

Låg miljöpåverkan

Fördelarna med fjärrvärme är många, men den viktigaste är helt klart dess låga miljöpåverkan.

En sköld med samtliga loggor för de föreningar som är ambassadörer för Eskilstuna-el

Alla vinner med Eskilstuna-el

Vårt schyssta och lokala elavtal som gynnar både dig, miljön och föreningslivet i Eskilstuna.

Kontakta kundservice

Har du frågor om fjärrvärme? Eller vill du ansluta dig? Vi svarar på dina frågor.

Ikon för priser

Priser för Fjärrvärme

Här ser du aktuella priser för våra fjärrvärmetjänster. Du kan också beräkna din anslutningsavgift om du inte redan har anslutit dig.