Till sidans huvudinnehåll
Äppelchips

Tre bra saker att göra med äpplen

Högsäsongen för äpplen är här! Det finns så mycket roligt att hitta på med äpplen, här kommer tre enkla tips.

Musta!

Lämna in till ett musteri och låt dem göra jobbet, eller kör dina äpplen i juicemaskinen hemma. Om du juicat äpplen hemma vet du att det blir ett lager skum på toppen. Detta skum kan du frysa in som iskuber och sedan köra i mixern tillsammans med lite must. Vips har du en supergod äppel-slush!

Äppelchips

Skiva i tunna skivor, lägg ut på en plåt, strö över kanel och kör i ugnen på 80 grader i 2-3 timmar. Underbart gott och kan lagras länge. 

Ge bort

Vissa har för mycket, andra inga alls. Ställ ut en korg med äpplen utanför grinden så att förbipasserande kan plocka med sig. Skolor brukar vara intresserade av att ta emot frukt. Även djurägare är intresserade av att ta emot fallfrukt som foder till sina djur. I sociala medier kan du hitta bra forum för äppelförmedling. 

Vad du gör med frukt som inte gick att rädda

Välkommen att lämna in din fallfrukt till våra återvinningscentraler, i containern för kompost. Om du bor i villa kan du beställa trädgårdskärl som du kan slänga din fallfrukt i, vi tömmer kärlet varannan vecka från april till november för 490 kr per säsong. 

Vi komposterar fallfrukten tillsammans med annat trädgårdsavfall och tillverkar näringsrik jord som du i vår kan köpa på Lilla Nyby.

Ett brunt trädgårdskärl i en grönskande trädgård

Beställ ett trädgårdskärl

Med ett trädgårdskärl blir du enkelt av med buskar, ris, gräs och löv från din trädgård. Vi hämtar det varannan vecka från april till november, enklare kan det inte bli.

Köp lokalproducerad jord från oss

Köp lokalproducerad jord från oss

Köp lokalproducerad planteringsjord och kompostmull till din trädgård! Försäljningen startar i slutet av mars och pågår så länge lagret räcker.

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Person slänger matrester

Vad är matavfall och varför ska det sorteras?

Vad är matavfall och varför ska det sorteras?

Chimichurri

Så kan du använda gårdagens matrester

Att kasta mat är ingen hit. Men vad kan man egentligen göra med överbliven pasta, potatis och rotfrukter? Svaret är enkelt, allt möjligt gott!

Sopbil

Det här är inte en sopbil, det är en värdetransport

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar? Absolut inte!