Till sidans huvudinnehåll
Pojke vattnar med kanna

Få en fin trädgård med sparsam vattning

Under sommarens varma dagar används mycket vatten i trädgårdarna. Läs våra tips om hur du bäst utnyttjar vattnet utan att slösa med det.

  • Spara regnvattnet från stuprör i en tunna och använd det för vattning med kanna. 

  • Vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid och undvik att vattna när det är som varmast för då dunstar det mesta av vattnet bort. Vattna med kanna eller vattenslang som du håller i handen. Tänk på att en vattenspridare kan göra av med 150 liter på 20 minuter, det innebär över 400 liter på en timme.

  • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.

  • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.

  • Rotvattna, då kommer vattnet dit det ska och växternas rötter söker sig djupare nedåt.

  • Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under våren och sommaren. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.

Illustrerad kran med vattendroppe

Fakta om vatten

Här kan du lära dig massor om vatten, till exempel hur dricksvatten produceras, vad skillnaden mellan kranvatten och flaskvatten är och tips på hur du kan ta hand om vårt vatten.

Droppande kran

Så undviker du vattenläckage

Vill du undvika vattenläckage? Här kan du läsa mer om hur du går till väga.

Barn på brygga

Det allra viktigaste vi har.

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Nu måste vi börja tänka på hur vi använder vårt vatten - vår allra viktigaste naturresurs.

Text: Tack för lånet av vattnet

Vattnets kretslopp

Vi lånar vårt vatten av kommande generation och dricker samma vatten som dinosaurierna drack. Allt vatten på jorden cirkulerar i ett evigt kretslopp.