Till sidans huvudinnehåll
Bild på upplyst barnrum med leksaker och tält.

Elförbrukning - Hur mycket el förbrukar en lägenhet?

Lägenheter pendlar mycket i storlek, utföranden och i antal personer som bor under samma tak. Det kan därför vara svårt att ta fram en generell siffra på hur mycket el en lägenhet förbrukar. Det finns dock genomsnittliga beräkningar och gemensamma faktorer att utgå ifrån för att kunna få en bra förståelse för elförbrukningen.

Hushållsel i lägenhet

När man pratar om elförbrukning för lägenheter är det oftast hushållselen man syftar till. Hushållsel är den el som förbrukas av bland annat vitvaror, elektronik och belysning. 

Till hushållselen ingår bland annat ugn, spis, kyl, frys, lampor, TV, dator och övriga elektroniska apparater. I en genomsnittlig lägenhet uppgår energiförbrukningen av hushållsel till ungefär 2500 kWh på ett år. Den största delen av elförbrukningen sker i köket.

Normal elförbrukning i lägenhet 

Normalförbrukning för el i en lägenhet varierar såklart även på lägenhetens storlek och vilka vanor man har. 

Snittförbrukning av el per år:

Elförbrukning för en etta - 1500-3000 kWh
Elförbrukning för en tvåa - 2000-3000 kWh

Förbrukningen av el pendlar beroende på säsong, då det under vinterhalvåret behövs mer el till uppvärmning på grund av kylan. För att få en förståelse hur mycket energi 1 kWh är så går det att jämföra med att ha på en hårtork i 30 minuter eller dammsuga i 1,5 timmar.

Elkostnad för lägenhet

Elräkningen består av två delar:

  • Nätkostnaden för att vara ansluten till elnät.
  • Elhandelskostnad för elen du förbrukar.

En normal elkostnad för lägenhet brukar bli betydligt mindre än för hus. För en etta eller mindre tvåa, ligger kostnaden för elen på ca 2,5 kr/kWh. För en större lägenhet är priset ca 2,15 kr/kWh. Detta är ett medelvärde inkluderat energiskatter, elnätsavgifter, medelvärdet på elpris och moms. Kostnaden för el till en lägenhet hamnar då på ungefär 5 000 kr för mindre lägenheter och 11 000 kr för större lägenheter. Det är alltså all el inkluderat i dessa genomsnitts summor, inte bara hushållselen.

Minska elförbrukningen i din lägenhet

Det finns småsaker i vardagen som kan minska förbrukningen av el i hemmet. Bra vanor kan bidra till stora förändringar!

Tips för minskad elanvändning:

  • Låt inte TV och andra elektroniska prylar stå på i onödan.
  • Släck lampor som inte används.
  • Välj energisparläge på apparater som är omständliga att stänga av.
  • Håll kylskåp och frys stängda.
  • Vädra inte för kallt i onödan.
  • Använd kastrullock och koka mat på plattor som passar kastrullen.

Fast eller rörligt elpris för lägenhet?

Det finns olika typer av elavtal för lägenhet. Hos oss är all el fossilfri, oavsett vilket avtal ni väljer. Vi har även Bra Miljöval och Solkraft som tillval. Ett bra elavtal är grunden till bra elpriser!

Rörligt elpris

Ett rörligt elpris följer elbörsens priser. Det brukar bli förmånligt för dig som bor i lägenhet och har relativt låg energiförbrukning. Elkostnaden beror då på elmarknaden och skiftar ofta månadsvis. På årsbasis brukar ett rörligt elpris ge lägre kostnad för lägenhetsboende än fast elpris.

Fast elpris

Att välja fast pris på elavtal kan kännas som ett tryggt alternativ för dig som vill ha stenkoll på dina kommande utgifter. I vårt fast pris-avtal har du samma pris per kWh under hela din avtalsperiod, och du behöver inte oroa dig om elpriserna går upp. 

Mixat elavtal

Eskilstuna-el är ett smart elavtal som är en mix mellan rörligt och fast elpris. Under vinterhalvåret betalar ni då 70% av elförbrukningen till fast pris och 30% till rörligt. Under sommarhalvåret blir det tvärtom. Ni får då både ett prisvärt och tryggt avtal! 

Ikoner för mejl och telefon

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Elljusslinga vid villa

Teckna rätt elavtal för dig och ditt boende

Oavsett hur du bor har vi rätt elavtal för just dig. Och du, vår el är dessutom alltid fossilfri.

Bild på dotter och pappa som ligger och läser bok i ett tält upplyst tält.

Elförbrukning för dig som bor i hus

Vilka elprylar drar mest el och hur ska man tänka för att få koll på sin förbrukning?