Till sidans huvudinnehåll
53/202 (visa lista)
Toalettsits med en jordglob på ringen

Världstoalettdagen belyser vikten av god sanitet

19 november varje år är det dags att hylla lyxen med att ha tillgång till rent vatten och toaletter. Då är det FN’s internationella World Toilet Day (Världstoalettdagen) som belyser den globala sanitetskrisen.

Rent vatten och sanitet för alla lyder ett av FNs 17 globala mål för en hållbar utveckling. Utvecklingen går framåt men än finns det saker att göra. Vi som ändå har tillgång till det vi tycker är självklart kanske ändå ibland måste tänka till hur vi vårdar det vi har.

Nedanstående skrämmande fakta kommer från Water Aid (extern länk) som arbetar för allas rätt till en toalett.

  • 1,7 miljarder människor saknar tillgång till en toalett.
  • 494 miljoner människor tvingas uträtta sina behov utomhus vilket är förenat med risk för sexuella övergrepp och/eller angrepp av vilda djur.
  • Två tredjedelar av sjukvårdsinrättningarna i världens minst utvecklade länder saknar tillgång till fungerande toaletter.
  • 37% av alla skolor i världen saknar toaletter. Det innebär nästan 700 miljoner elever och gör att många flickor slutar skolan när de börjar menstruera.
  • Antalet dödsfall i diarrésjukdomar skulle minska med 28% om alla människor överallt hade tillgång till en toalett.

En lyx att vårda

Tänk vad bra vi har det ändå men tänk också hur mycket vi tar för givet. Även vi behöver fundera på hur vi håller vårt vatten rent och därför måste vi också tänka på vad vi spolar ner i våra toaletter. När fel ämnen och saker spolas ner får det konsekvenser för vårt vatten. Därför fortsätter vi tjata vårt mantra – det enda som får spolas ner i toaletten är det som passerat kroppen och toalettpapper (för det löser upp sig i vatten).

Här kan du läsa mer om Världstoalettdagen.
Här tipsar vi om hur du bäst tar hand om vårt vatten.