Tid för eftertanke på Världstoalettdagen 19/11
Världstoalettdagen är en officiell FN-dag som infaller den 19 november varje år. Syftet med dagen är att belysa allas rätt till rent vatten och sanitet.
Två miljarder människor lever idag utan någon toalett. Trots att sanitet är en mänsklig rättighet. Varje dag dör 800 barn i diarrésjukdomar och många flickor och kvinnor attackeras eller trakasseras när de uträttar sina behov utomhus.
En lyx att vårda
Toaletter och rent rinnande vatten är för oss en själklarhet medan var tredje människa på jorden saknar detta. Vi har tillgång till ett av världens renaste vatten dygnet runt i våra kranar men det är ändå viktigt att alla tar sitt ansvar för vattnet om vi ska behålla den lyxen.
Rent vatten är allas ansvar
När fel saker spolas ner i toaletten kan det allvarligt påverka vårt gemensamma vatten. Reningsverken klarar exempelvis inte av att rena bort alla sorters kemiska ämnen. En del av dessa hamnar därför slutligen i våra vattendrag och sjöar med förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur som lever på vattenlevande djur och organismer.
Produkter som innehåller kemikalier som till exempel nagellacksborttagning, målarfärgsrester och lacknafta ska alltid lämnas till återvinningscentralen och mediciner som gått ut i datum ska lämnas tillbaka till apoteket.
Hur vi sköter om vårt vatten idag påverkar också vattnet för framtiden.
Släng skräp i papperskorgen eller lämna på återvinningen
Det spolas också ner en hel del annat skräp som ofta orsakar stopp i våra pumpstationer och leder till översvämningar. Då rinner avloppsvattnet istället ut orenat i närmaste dike och förorenar naturen. En papperskorg bredvid toaletten gör det lättare att undvika att tandtråden, våtservetterna eller håret från den rensade hårborsten spolas ner.
Endast detta i toaletten
Allt som kommer inifrån kroppen - kiss, bajs, övriga kroppsvätskor och toalettpapper som löser upp sig i vatten till skillnad mot hushållspapper och våtservetter.