Till sidans huvudinnehåll
106/202 (visa lista)

Nästa steg i textilinsamlingen – sorteringen med rosa påsen förändras

Vi har utvärderat hur insamlingen av textilier fungerar och utefter det gör vi nu justeringar. Genom att göra små förändringar kommer vi att kunna ta till vara på ännu mer material.

År 2017 lanserades den rosa påsen för insamling av textilier till villahushållen. Sedan dess har insamlingen utvecklats, nu finns även behållare ute på stan, samt insamling i flerfamiljshus. Insamlingen av textilier fungerar överlag väldigt bra, vi samlar in ca 6 kilo textilier per person och år. Men efter att ha utvärderat våra olika insamlingssystem ser vi en förbättringspotential gällande den rosa påsen för villaägare. Därför ändrar vi nu vilka typer av textilier som ska sorteras med rosa påsen. 

Sortering i separata behållare fungerar bäst

Den insamling som fungerar överlägset bäst är insamlingen i behållare vid återvinningscentraler och återvinningsstationer. När det gäller sortering med den rosa påsen som läggs i den gröna soptunnan tillsammans med annat avfall uppstår det ibland problem. Särskilt under rötmånader när lukt och fukt tränger in till materialet. När textilierna blir kontaminerade går det inte alltid att skicka det vidare till återanvändning. 

Ny uppmaning: endast trasiga textilier i den rosa påsen

På grund av att kläderna som kommer in i med rosa påsen i färgsorteringssystemet inte alltid håller tillräckligt hög kvalitet för att återanvändas, vill vi nu ändra vilka typer av textilier som lämnas i rosa påsen.

  • I den rosa påsen som slängs i det gröna sopkärlet ska endast trasiga textilier sorteras. Dessa kommer till en början att skickas till förbränning, på sikt kommer det att materialåtervinnas när tekniken gör det möjligt. 
  • I våra behållare ute på stan kan du lämna påsar med både hela och trasiga textilier. Hela textilier återanvänds precis som de är. Trasiga textilier kan användas som till exempel trasor inom industrin, eller som isolering i tvättmaskiner. 

Frågor och svar om textilinsamling

Vi ger svar på några frågor om förändringen i sorteringen av textilier. 

Varför har sorteringen med rosa påsen inte fungerat?

Systemet med den rosa påsen har varit beroenda av att alla påsar knyts med dubbelknutar för att fukt och lukt från annat avfall inte ska tränga in till textilierna. Ibland glöms dubbelknuten bort, och då har inte textilierna gått att återanvända. 

Vi har samlat in mycket bra material till återanvändning med den rosa påsen genom åren, men systemet är inte lika fungerande som separat insamling i behållare. 

Kan man använda rosa påsar när man lämnar textilier i behållarna på stan?

Ja, det går bra. Textilierna som lämnas i behållarna ska paketeras i påsar som knyts ihop med dubbelknut. Färgen på påsen spelar ingen roll, och det går jättebra att använda de rosa påsarna till detta. 

Jag bor i lägenhet, hur sorterar jag textilier?

Du kan alltid lämna textilier i våra behållare vid återvinningsstationerna. Vissa fastighetsägare erbjuder även sortering av textilier i soprummet. Hör med din fastighetsägare hur det fungerar i just ditt hus. 

Vad kommer hända med de textilier som kommer in med rosa påsen?

Från och med nu kommer den rosa påsen med trasiga textilier att gå till förbränning. Det finns inget system för att materialåtervinna textilierna än, men vi har pågående samtal med några aktörer och förhoppningsvis går det  att lösa inom kort.

Mekanisk textilåtervinning har funnits länge men inte i tillräckligt stor skala. Nu är utvecklingen inne i en process som också inkluderar kemisk återvinning som fungerar allt bättre på testnivå. Utvecklingen går snabbt framåt och en storskalig anläggning som sorterar i fiberkategorier för återvinning har startat i Skåne.  

Textilbehållare på retuna

Lämna textilier i våra behållare

Du kan lämna både hela och trasiga textilier i våra behållare som finns på våra återvinningscentraler. Vi ser till att så mycket som möjligt återanvänds!

Hållbara kläder - De som redan finns i garderoben

Hållbara kläder - De som redan finns i garderoben

De flesta av oss har dem – de där stora massorna av tyg i garderoberna som svämmar över och snart slukar oss. Och vi fortsätter att fylla på. Varje år tillkommer 14 kilo textilier till den överfulla garderoben.

Textilåtervinningsanläggning

Textilier – så hanterar vi dem

Här får du reda på vad som händer med textilierna efter att du lämnat dem till oss.

Textilier sorteras i återvinningsanläggning

Steg för steg – så går det till

Se bilder på hur det ser ut inne i textilsorteringsanläggningen där dina kläder sorteras.