Till sidans huvudinnehåll
1/214 (visa lista)
Hängande glödlampor.

Läget på elmarknaden – juli 2025

Våra krafthandlare förklarar vilka omvärldsfaktorer som påverkar elpriserna just nu och ger oss en prognos för hur läget ser ut en tid framöver. Den här månaden ger de oss även en inblick i skillnaden mellan hydrologisk balans och grundvattennivå.

Sköna maj – var tog du vägen?

Till skillnad från årets fyra första månader bjöd maj månad på mer nederbörd, nordlig vind och kallare temperaturer än vi är vana vid. Andra halvan av maj blev torr, men den kraftiga blåsten gav en betydligt högre vindkraftsproduktion än normalt.

Den goda tillgången på vindkraft har gjort att vi har kunnat använda mindre vattenkraft i den svenska elproduktionen, vilket gör att vi har en fortsatt hög hydrologisk balans.

Oroligt geopolitiskt läge – det påverkar fastpriset

Det råder geopolitisk osäkerhet i mellanöstern i och med Israels anfall på Iran. 20 % av världens flytande naturgas- och oljeproduktioner transporteras via persiska viken, vilket påverkar tillgängligheten och priset på dessa energislag. Då Tyskland är en stor förbrukare av flytande naturgas kan prisbilden på tysk el påverkas i takt med att de tyska gaslagren fylls upp inför vintern och när Tyskland behöver förbruka gas för elproduktion.

I och med den vapenvila som nu har inletts har elmarknaden lugnat ner sig igen.

Prognos framåt

Då vi har god tillgång i våra vattenmagasin och då underhållen av de svenska kärnkraftverken verkar löpa på utan hinder bådar det för fortsatt stabil elproduktion i Sverige under sommaren. Vi blir då inte lika påverkade av prisbilden i Tyskland. 

Påverkan på timpris och rörligt månadspris

Spotpriserna påverkas fortsatt av hur mycket vindkraft vi har tillgängligt i systemet. Blåsiga dagar i kombination med sol kan pressa ned spotpriset till minuspriser vissa timmar på dygnet. Fyllnadsgraden i våra vattenmagasin väntas hålla sig kvar på höga nivåer under juli, vilket ger förutsättningar för fortsatt låga spotpriser under sommaren. 

Påverkan på fast pris

Ser vi till fastpriserna fortsätter de att hålla sig på en stabil nivå med mindre prisvariationer upp och ned. Just nu (4 juli 2025) kan du teckna ett ettårigt fastprisavtal till 95 öre/kWh inklusive moms. Fast avgift tillkommer.

Skillnaden mellan hydrologisk balans och grundvattennivå

I våra rapporter pratar vi mycket om hydrologisk balans. Men vad är det egentligen, och vad innebär den hydrologiska balansen för elpriset?

Hydrologisk balans – tillgången på allt vatten

Med hydrologisk balans menas hur mycket vatten jämfört med det normala som ligger lagrat i våra vattenmagasin, i snötäcken och i marken. Det är ett mått på hur mycket vattenresurser vi har i Norden som vi kan använda till att producera vattenkraft.  Eftersom en stor del av Sveriges el kommer från just vattenkraft betyder en hög hydrologisk balans att det finns möjlighet att spotpriserna blir lägre.

Grundvattennivå – tillgång på dricksvatten

Samtidigt som den hydrologiska balansen är fortsatt hög hör vi varningar om låga grundvattennivåer i södra Sverige. Hur går det ihop?

Grundvattennivå avser den nivå under markytan där jordens porer och sprickor är helt mättade med vatten. Detta är den övre gränsen för den så kallade mättade zonen och kallas ofta för grundvattenyta.

Grundvattennivåer kan variera beroende på faktorer som nederbörd, avdunstning, vattenuttag och årstid. Högre grundvattennivåer kan indikera att ett område har god tillgång på vatten, medan lägre nivåer kan signalera vattenbrist. Grundvattennivån övervakas för att säkerställa hållbar vattenanvändning och för att skydda jordens ekosystem.

Trots att både hydrologisk balans och grundvattennivå är relaterade till vattenresurser, representerar de olika typer av mätningar. Den hydrologiska balansen analyserar tillgången på vatten ur ett bredare perspektiv och inkluderar alla typer av vattenflöden (ytvatten, grundvatten, nederbörd, avdunstning) inom ett specifikt område över tid. Den fokuserar på att förstå förändringar i vattenlagring och flöden.

Grundvattennivå mäter istället den specifika nivån där grundvattnet befinner sig under markytan. Den fokuserar på mängden och tillgängligheten av grundvatten i ett visst område, men ingår också i den hydrologiska balansen.

Just nu har vi höga grundvattennivåer i de norra delarna av Sverige där vi även har våra vattenmagasin för vattenkraftsproduktion.

Din totala elkostnad består av tre delar: elpris, nätavgift och energiskatt. I dagsläget är elpriset den största delen av totalkostnaden.

  1. Elpris - elhandelskostnaden för din elanvändning. Kort och gott kostnaden för den el som du har använt till dina vitvaror och även när du tittar på tv, lagar mat eller laddar bilen. Det är denna del av elräkningen som påverkas av vilken typ av elavtal du har. 
  2. Nätavgift - elnätskostnad för överföring av el hem till dig via elnätet.
  3. Energiskatt - betalas för varje enskild kilowattimme som du använder.

  •  Se över din uppvärmningsform
    I en elvärmd villa som förbrukar 20 000 kWh/år går 90 % av elen till uppvärmning och varmvatten. Olika typer av värmepumpar och fjärrvärme gör att dina energikostnader inte sticker i väg lika mycket. Att sänka inomhustemperaturen med en grad gör också stor skillnad – då minskar du din totala energiförbrukning med 5 %.
  • Kontrollera fönstertätningar och isolering
    Ett välisolerat hus med täta fönster är energieffektivt och minskar uppvärmningskostnaderna.
  • Se över din användning av sådant som kyler och värmer
    Just saker som kyler och värmer är det som i regel drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis AC, bastu, spabad, eldriven golvvärme och elelement.
  • Använd elen när den är som billigast
    Om du har en timavräknad elmätare och ett rörligt avtal med timpris kan du via planering eller olika appar styra din elanvändning till de tidpunkter under dagen då elpriset är lägre. Sent på kvällen och under natten är elen i regel billigast. Ett tips kan till exempel vara att ladda elbilen då i stället för direkt efter jobbet.
  • Vänd dig till Eskilstuna kommuns energirådgivare för fler råd och tips.

Om du är osäker på vilket elavtal du har kan du logga in på Mina Sidor eller kolla din senaste elfaktura.