Så mycket ström förbrukar dina apparater i standby – och det gör du åt det

Våra hem fylls alltmer med elektronik och vissa apparater står ständigt och drar ström även när de inte används – så kallat standby-läge. Vi listar tjuvar i hemmet och ger några enkla tips på hur du kan minska förbrukningen.

Standby kallas det mellanläge när en apparat varken är på eller helt av, som exempelvis en TV som är inkopplad och avstängd – men en display eller lampa lyser ändå. 

Då drar den fortfarande ström. Även om det inte rör sig om en stor mängd, blir det mycket i längden om man räknar samman flera enheter i hushållet som samtliga tickar på konstant. 

Ungefär två procent av landets årliga elförbrukning består av enbart standby-ström.  

Stoppa standby-tjuvarna på egen hand

Det finns några enkla tips på hur du på egen hand kan se till att dina apparater inte drar ström i onödan. Vi listar tipsen nedan.

Grendosa med strömbrytare

Skippa standby-läget helt och stäng av dina enheter genom att ha dem inkopplade i en grendosa med strömbrytare och inte endast med fjärrkontroll

Dra ut laddaren

Ett enkelt sätt att utesluta en strömslukare är att dra ut laddaren till alla elektiska apparater ur eluttaget när de inte används. En mobil eller kameraladdare drar ström även när du inte laddar själva enheten.

Undvik viloläget

Datorer i viloläge fortsätter konsumera el, därför är det bättre att stänga av datorn helt när den inte används. Ett tips är också att aktivera energisparfunktioner för datorns bildskärm för att minska förbrukningen även när den används.

Elmätare

Det går förstås inte att säga exakt hur mycket just din mikrovågsugn eller TV-apparat drar i el eftersom det skiljer sig mellan tillverkare och modeller. Är du riktigt nyfiken på hur mycket ström som går åt kan du koppla in en elmätare mellan uttaget och apparaten du vill mäta. Då får du en exakt avläsning av just din utrustnings förbrukning.