Till sidans huvudinnehåll

Rörligt elpris eller rörligt timpris– vad är skillnaden?

Såväl rörligt elpris som rörligt timpris följer händelserna på elmarknaden. Priset baseras till stor del på tillgång och efterfrågan, vilket innebär att det kan svänga fort och kraftigt, både neråt och uppåt. Det innebär risker när elpriset är högt men även möjligheter när elpriset är lågt.

Vilket rörligt elavtal ska du välja?

Rörligt elpris

Den här avtalsformen passar dig som inte kan eller är beredd att planera din elanvändning men som ändå vill följa elmarknaden och kunna gynnas när elpriserna svänger neråt. Du kanske bor i villa, har en annan uppvärmningsform än el, jobbar hemifrån och har familjemedlemmar med diverse elprylar som laddas och är i gång merparten av dagen. Med andra ord kanske steget till att styra om elanvändningen är lite för stort i dagsläget. Då kan rörligt elpris vara något för dig! 

Rörligt timpris

Det här är en avtalsform för dig som är beredd att styra om gamla vanor och planera din elanvändning på ett smartare sätt. Du kanske redan idag är van att hålla koll på elpriser och har ett uppkopplat hem med elprylar du kan starta via appar eller med hjälp av inbyggda funktioner för senarelagd start? Genom att styra om en betydande del av din elanvändning till de billigare timmarna på dygnet sparar du pengar och får dessutom bättre koll på dina elkostnader. Det innebär till exempel att du laddar elbilen eller slår i gång tvättmaskinen och diskmaskinen under tidig morgon eller sen kväll när elpriset i regel är som lägst. 

Genom att styra om en betydande del av din elanvändning till de billigare timmarna på dygnet sparar du pengar och får dessutom bättre koll på dina elkostnader.

Kan man spara pengar med ett rörligt timpris?

Ja, det kan man. Tidigare, när situationen på elmarknaden inte var lika extrem som den är idag, kunde man spara några hundralappar på ett timprisavtal – nu kan du spara ännu mer! Men du sparar inte pengar bara av att teckna ett elavtal med rörligt timpris. Du behöver planera och förlägga en stor del av din elanvändning till de timmar då elen är billigast. Om du inte gör det, utan använder elen under dygnets dyra timmar, riskerar du att få en högre elkostnad. Har du dessutom el som uppvärmningsform behöver du se över din inomhustemperatur och användning av varmvatten för att du ska få ner dina elkostnader.

Vad krävs för att du ska kunna ha rörligt timpris?

För att kunna ha rörligt timpris behöver du en elmätare som är timavräknad. Det innebär att den läses av timme för timme. Du beställer en mätare via ditt elnätsbolag som då kostnadsfritt byter ut din elmätare inom tre månander.

När är elen billigast?

Elpriset baserar mycket på tillgång och efterfrågan. Elen är i regel allra billigast på natten eftersom efterfrågan just då är låg. Som dyrast brukar elen vara på morgonen när vi vaknar och tänder lampor, kokar kaffe och använder sådant i hemmet som drivs av el i våra morgonrutiner, samt när vi kommer hem från skola och jobb och det är dags att laga mat, titta på tv, städa, tvätta och ladda elbilen.

Hur tecknar jag ett rörligt elavtal?

Bild på ljusslingor med texten Vardagsvinst - Du vinner, miljön vinner, staden vinner

Välj ett vardagsvänligt elavtal

All el vi säljer är fossilfri. Vi har närproducerad el och el från förnybara källor. Vi är ditt lokala elbolag och vår vinst går tillbaka till din vardag.

Ikon för mina sidor

Logga in på Mina sidor

Kika på din el- och värmeförbrukning, dina sophämtningsdagar och fakturor. Allt finns samlat under Mina sidor. 

Elljusslinga vid villa

Teckna rätt elavtal för dig och ditt boende

Oavsett hur du bor har vi rätt elavtal för just dig. Och du, vår el är dessutom alltid fossilfri.