Till sidans huvudinnehåll

Fem miljövänliga julklappar

Julen är konsumtionens högtid, men hur tacklar vi det nu när ett hållbart leverne är viktigare än någonsin? Här kommer några tips på hållbara julklappar.

1. Matupplevelse

Laga själv eller bjud ut. Sörmland är fullt av spännande ställen där lokala råvaror och hållbarhet står i fokus. Ett tips är att gå in på Sörmlands matkluster och helt enkelt börja matresan.

2. Ge bort tid

Till den med ett hektiskt liv – ge bort tid. Erbjud dig att passa barnen eller hundarna eller vad du än kan göra för att underlätta vardagen, så att din vän eller släkting får helt egen tid att göra vad den vill med.

3. Handla Second Hand

Det blir både personligt och hållbart när klappen har en historia. Besök till exempel ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna och botanisera bland inredning, sportartiklar, vintagekläder, miljövänligt odlade blommor, leksaker, teknikprylar och mycket mer!

4. Hitta julklappen hemma

Ge bort något du har. Har du något du inte använder men som du vet att din vän skulle uppskatta? En mer personlig julklapp än så kan det inte bli.

5. Ge bort kunskap

Ge bort en tjänst! Är du grym på att snickra, sy, laga mat, meka med cyklar eller tapetsera? Ge av din tid och kunskap till någon som behöver tjänsten.

Så sorterar du presentpapper, stearinljus och annat avfall från julhelgen

Så sorterar du presentpapper, stearinljus och annat avfall från julhelgen

Osäker på vad du ska göra av omslagspapper och trasiga julgranskulor? Här kommer din guide för att lyckas sortera avfallet som uppstår under julhelgerna.

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Så kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen (CO2) - Vi listar 4 tips!

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. Men om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Så hur stor skillnad gör de där små vardagshandlingarna då? Här är fyra konkreta tips.

ReTuna Återbruksgallerias entré

Upptäck ReTuna

Människor från hela världen har rest till Eskilstuna endast för att besöka vårt unika centrum för återbruk. Men har du som bor här i närheten verkligen utforskat återbruksgallerian? Om inte, i sommar är det dags att ta en sväng förbi världens första återbruksgalleria, ReTuna!