Till sidans huvudinnehåll
Bil i biltvätt

Tvätta bilen rätt i biltvätten - Utan miljögifter

Vem vill simma i olja och bly? Ingen såklart! Ändå sker det ungefär 20 miljoner biltvättar per år på våra gator runt om i Sverige. Tvättarna för med sig ämnen som är skadliga för både människa och miljö rakt uti våra bad- och fiskevatten.

Varför du inte ska tvätta bilen hemma

Det kan tyckas praktiskt att tvätta bilen på den egna uppfarten eller ute på gatan eftersom tvättvattnet rinner ner i en markbrunn. Men de så kallade dagvattenbrunnarna är till för att leda bort regn- och smältvatten från våra vägar och trottoarer. 

Till skillnad från tvättvattnet från biltvätten betraktas regn- och smältvatten oftast som tillräckligt rent för att ledas direkt ut i närliggande vattendrag. Det genomgår alltså ingen rening i något reningsverk innan det hamnar i naturen. Det här är anledningen till att du aldrig ska tvätta bilen hemma på gatan eller på garageinfarten.

Miljögifter sköljs ut i våra sjöar och vattendrag

När du tvättar bilen hemma sköljs olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester som fastnat på bilen tillsammans med kemikalier i biltvättmedlen rakt ut i våra sjöar och vattendrag. 

Hur och var ska man då tvätta bilen?

 Tvätta bilen i en biltvätt eller ”gör-det-själv-hall”. En bra anläggning renar vattnet med oljeavskiljare och andra reningssteg, samt återanvänder tvättvattnet.

Enligt miljöbalkens hänsynsregler ska alla som bedriver en nedsmutsande verksamhet göra vad som krävs och är möjligt för att förebygga och motverka skador på miljön. Lagen gäller även privatpersoner.

Fem myter om biltvätt

1. Det är sämre för miljön att köra flera mil till en biltvätt än att tvätta bilen på gatan.

Nej, det är inte riktigt rätt. När du tvättar din bil på gatan rinner olja, tungmetaller och andra giftiga ämnen rakt ut i naturen. Passa på att tvätta bilen när du tankar så undviker du onödig körning.

2. Att tvätta bilen på gatan är ju inte värre än när det regnar på bilen.

Regnvatten löser inte bort olje- och asfaltsrester som fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter. Biltvätten är utrustad för att avskilja de farliga ämnena.

3. Bilen blir inte ren om man använder miljövänliga bilvårdsmedel.

Miljövänliga bilvårdsmedel får ofta topplaceringar i tester som görs. Miljömärkta bilvårdsmedel tvättar minst lika bra som andra bilvårdsprodukter.

4. Att tvätta bilen väldigt sällan är bra för miljön.

Det är precis tvärt om. Kör du bil varje dag bör du helst tvätta bilen två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Då hinner inte olja, asfaltsfläckar och salt bita sig fast och är lättare att få bort.

5. Det är inga problem att tvätta bilen på gatan så länge jag använder miljömärkta produkter.

Tyvärr är det inte så enkelt. Det är aldrig okej att tvätta på gatan, inte ens om du använder miljömärkta bilvårdsprodukter. Smutsen du tvättar av från bilen innehåller asfaltsrester, tungmetaller, olja och andra giftiga ämnen som spolas rakt ut i naturen.