Till sidans huvudinnehåll
Person slänger matrester

Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?

Varje år slängs ungefär en miljon ton matavfall i Sverige. Vad många inte tänker på är att matresterna innehåller massor av energi och näring. När det kastas tillsammans med vanliga sopor går värdefullt material upp i rök.

Matavfall är det som blir över när du lagar mat eller har ätit, som exempelvis potatisskal och gammalt bröd. Det är viktigt att ha koll på vad som är matavfall och hur man sorterar det rätt för att vi ska kunna ta hand det på ett bra sätt. Om matresterna och potatisskalen sorteras rätt kan vi ta vara på både energin och näringen som finns i det. Resterna blir biogas, miljövänligt bränsle för exempelvis bussar och bilar. Men det blir också bli näringsrikt gödsel som används i jordbruken vid odling av ny mat och återför viktiga ämnen som fosfor och kväve till marken.

Du gör skillnad när du sorterar matavfall

En svensk slänger i genomsnitt 97 kilo matavfall per person och år. Ett enda bananskal motsvarar att köra en bil i hundra meter. Tänk då hur mycket biogas vi kan producera om allt matavfall blir sorterat! Du gör ett viktigt jobb när du sorterar.

En annan viktig sak du kan göra för miljön är att försöka minska matsvinnet. Som matavfall räknas både oundvikligt matavfall och onödigt matsvinn. Kaffesump och bananskal är exempel på oundvikligt matavfall. Matrester eller matvaror som hade kunnat ätas om det bara tillagats i tid är onödigt matsvinn.

Matsvinn är en riktig miljöbov

Produktion och konsumtion av livsmedel står för 20-25 procent av Sveriges totala klimatpåverkan. Om den mat som slängs i onödan i stället skulle ätas upp skulle vi inte behöva producera lika mycket mat. Detta skulle i sin tur leda till minskad miljöpåverkan från livsmedelskedjan. FNs globala hållbarhetsmål säger att vi fram till 2030 ska halvera vårt matsvinn per person.

Det är lätt att sortera matavfall

Du som bor i villa slänger ditt matavfall i den gröna färgstorteringspåsen. Du som bor i lägenhet sorterar ditt matavfall i en vanlig plastpåse och slänger sedan i kärlet för matavfall i ditt soprum. Hur enkelt som helst!

Exempel på matavfall

 • Fruktskal
 • Fiskrens
 • Kaffesump, även kaffefilter
 • Köttrester
 • Grönsaksblast
 • Godis
 • Bröd
 • Sås
 • Matfett och frityrolja (stora mängder upp till 1,5 l förpackas i plastflaska)

Här är några exempel på saker som INTE ska läggas i matavfallspåsen:

 • Glasförpackningar ställer till problem i slurrymaskinen. Skrapa ur matavfallet i matavfallspåsen och sortera sen glasförpackningen vid en återvinningsstation
 • Snus och cigaretter (släng som övrigt hushållsavfall)
 • Damm, dammsugarpåsar, kattsand (övrigt hushållsavfall)
 • Jord, lera, sand och grus 
 • krukväxter och blommor, sorteras som trädgårdsavfall eller övrigt hushållsavfall.
 • Äggskal är för hårt och kan inte bli biogas, det ställer dessutom till problem i vår slurrymaskin. Sortera därför äggskal som övrigt hushållsafall.
Chimichurri

Så kan du använda gårdagens matrester

Att kasta mat är ingen hit. Men vad kan man egentligen göra med överbliven pasta, potatis och rotfrukter? Svaret är enkelt, allt möjligt gott!

CItrusskal

Från matavfall till biogas

Alla matrester och allt matfett du slänger i matavfallspåsen återvinns till miljövänligt biogas. Vill du veta hur?

Ett äpple

Kompost eller matavfall? Vi reder ut begreppen

Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp! Varsågod.

En rosa diskborste

Skillnaden på plast och plast

Hur kommer det sig att plastförpackningar sorteras och går till återvinning, men att diskborsten går till förbränning? Det finns en förklaring.

Olika typer av pappersförpackningar.

Fakta om förpackningar

Hur finansieras återvinningen och hur mycket olja spar vi egentligen på att återvinna plast? Här är några trevliga fakta om förpackningar.

Sopbil

Det här är inte en sopbil, det är en värdetransport

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar? Absolut inte!