Person grillar på utegrill

5 enkla tips på hur du grillar klimatsmart

Äntligen är grillsäsongen igång. Men hur påverkas miljön av de olika val vi gör och hur kan vi grilla klimatsmart? Här kommer några tips på vägen till en hållbar och god sommar.

Val av grill

Ska du köpa ny grill? Då kan det vara bra att veta att kolgrillar eller elgrillar har minst klimatpåverkan. Genom att utnyttja allmänna grillplatser slipper du använda engångsgrillar. De är brandfarliga och bidrar dessutom till resursslöseri. En bärbar grillhink kan vara ett smart alternativ.

Val av grillkol

Väljer du kol som är märkt med Bra miljöval kan du vara säker på att den kommer från en hållbar skogsprodukt. Om den även är SIS-märkt, betyder det att kolen producerats av trä som inte behandlats med kemikalier.

När du tänder

Elektrisk grilltändare eller en varmluftspistol är exempel på bra sätt att tända sin kolgrill. Undvik tändvätska, det är en petroliumprodukt som är dålig både för miljö och hälsa. Dessutom kan den ge en dålig bismak på maten. Om du ändå använder tändvätska, håll barnen på ordentligt avstånd.

Vad du grillar

Ekologiska och närodlade grönsaksspett är det mest klimatsmarta du kan grilla. Fisk är också ett bra val. Om du är sugen på kött – köp gärna ekologiskt. Grillolja baserad på rapsolja eller olivolja är att föredra. Innehåller den palmolja? Kolla om produkten är certifierad enligt RSPO, då har den inte har varit i närheten av skövlad regnskog.

När du grillat klart

Lägg på locket och kväv elden. De kolbitar som inte helt brunnit ner går att använda igen. Den kalla askan slänger du i påsen för övrigt hushållsavfall, men kontrollera noga att askan har svalnat ordentligt först! Tänk på att aska från grillkol inte ska användas i rabatterna, den kan innehålla tungmetaller.

Person slänger matrester

Vad är matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Torka ur fettet ur stekpannan.

Så hanterar du överblivet matfett och olja

Vi har samlat några enkla tips på hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.