Äggskal i en hög.

Äggstra viktig info om sortering

Äggskal, är det ett matavfall? Ja, men det kan inte blir till biogas därför ska det sorteras som övrigt hushållsavfall.

Små, vardagliga handlingar kan göra stor skillnad för vår miljö. Därför byter vi nu plats på äggskalen i sorteringsguiden.

– Vi vill att äggskal ska sorteras bland övrigt avfall, inte som matavfall. De är för tunga för att kunna förvandlas till biogas i rötkammaren, säger Kent Briby, produktionschef inom Återvinning.

Äggskalen ställer till problem

– Äggskalen är tunga och lägger sig i botten på våra rör och tankar. Vi måste spola rent och skotta ur manuellt, vilket sliter på utrustningen och leder till merarbete. I samband med att vi rensar bort äggskalen försvinner även användbart material som hade kunnat rötas och bli biogas. Om äggskalen skulle nå rötkammaren hamnar de på botten även där, säger Kent Briby.

Därför gör äggskalen ingen nytta i matavfallspåsen utan passar bättre i påsen för övrigt avfall som förbränns och blir till värme och el.

Små saker som gör skillnad

– Eskilstunaborna är fantastiskt duktiga på att källsortera sitt avfall. Men vi kan såklart hjälpas åt ytterligare för att rädda jorden. Förutom äggskal hittar vi även rester av glas och metall bland matavfallet. Blir vi av med dessa material helt, så kan vi utvinna mer fordonsgas, säger Kent Briby.

Han jämför sorteringsarbetet med ordningen i en kundkorg i mataffären.

– Man vill ju ha makaronerna för sig och juicen för sig. Var sak på sin plats. Häller man ut och blandar allt, blir det oanvändbart. Detsamma gäller faktiskt i andra änden, när vårt avfall går till återvinning. I vår strävan att minimera avfallsförbränningen är källsortering väldigt viktigt.

Person slänger matrester

Vad är matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Hand som håller i larver

Har du hört talas om våra husdjur? Larverna som äter matavfall

Möt larverna som dagligen omvandlar ett ton ­matavfall till 200 kg djurfoder och 200 kg jordförbättringsmedel.

Ett äpple

Kompost eller matavfall? Vi reder ut begreppen

Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp! Varsågod.

Person slänger en rosa avfallspåse i ett sopkärl.

Rosa påsen, en succé

Såhär mycket textilier samlar vi in med den rosa påsen! Vi lanserade den hösten 2017 och det har varit en succé från start.

En rosa diskborste

Vad är det för skillnad på plast och plast?

Hur kommer det sig att plastförpackningar sorteras och går till återvinning, men att diskborsten går till förbränning? Det finns en förklaring.

Sopbil

Det här är inte en sopbil. Det är en värdetransport.

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar. Absolut inte.