Till sidans huvudinnehåll
Äggskal i en hög.

Äggstra viktig info om äggsortering

Äggskal, är det ett matavfall? Ja, men det kan inte blir till biogas därför ska det sorteras som övrigt hushållsavfall.

Små, vardagliga handlingar kan göra stor skillnad. Ett sådant exempel är hur du sorterar äggskal. 

– Vi vill att äggskal ska sorteras bland övrigt avfall, inte som matavfall. De är för tunga för att kunna förvandlas till biogas i rötkammaren, säger Kent Briby, operativ chef för Återvinning. 

Äggskalen ställer till problem

– Äggskalen är tunga och lägger sig i botten på våra rör och tankar. Vi måste spola rent och skotta ur manuellt, vilket sliter på utrustningen och leder till merarbete. I samband med att vi rensar bort äggskalen försvinner även användbart material som hade kunnat rötas och bli biogas. Om äggskalen skulle nå rötkammaren hamnar de på botten även där, säger Kent Briby.

Därför gör äggskalen ingen nytta i matavfallspåsen utan passar bättre i påsen för övrigt avfall som förbränns och blir till värme och el.

Små saker som gör oväntat stor skillnad!

Sedan äggskalen bytte plats i sorteringsguiden år 2018 har effekten varit tydlig. Eskilstunaborna var snabba med att anpassa sig och börja slänga äggskal som övrigt hushållsavfall istället. Problemen i anläggningen har upphört och slitaget på maskinerna har minimerats. Dessutom har det inneburit en besparing på flera miljoner kronor! Andra kommuner har varit tvugna att installera särskilda maskiner som separerar ut äggskalen. Men det har vi i Eskilstuna sluppit tack vare att ni Eskilstunabor sorterar så bra!

Person slänger matrester

Vad är matavfall och varför ska det sorteras?

Vad är matavfall och varför ska det sorteras?

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Ett äpple

Kompost eller matavfall? Vi reder ut begreppen

Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp! Varsågod.

Textilbehållare på retuna

Lämna textilier i våra behållare

Du kan lämna både hela och trasiga textilier i våra behållare som finns på våra återvinningscentraler. Vi ser till att så mycket som möjligt återanvänds!

En rosa diskborste

Skillnaden på plast och plast

Hur kommer det sig att plastförpackningar sorteras och går till återvinning, men att diskborsten går till förbränning? Det finns en förklaring.