Till sidans huvudinnehåll
123/202 (visa lista)
Hängande glödlampor

Rekordhöga elpriser – se över ditt elavtal om du har rörligt elpris

Det är mycket prat om de höga elpriserna just nu. I vintras kunde vi se rekordlåga priser men sedan sommaren har priserna vänt uppåt. Under de senaste veckorna har de stigit i en allt högre takt vilket har gjort att elpriserna idag är historiskt höga och ser ut att kunna ligga på en hög nivå även under vintern.

Du som har ett elavtal med rörligt elpris kommer märka av detta på din elfaktura de närmsta månaderna men genom att se över ditt elavtal kan du få ned dina elkostnader. Här listar vi tre olika strategier som du kan välja om du har ett elavtal med rörligt pris eller ska teckna om ditt avtal i närtid.

1. Teckna ett kort fastprisavtal över vintern och återgå till rörligt elpris under våren

Du kan teckna ett kort fastprisavtal till exempelvis april 2022. Då har du det priset över vintern och kan i april antingen återgå till ett Rörligt pris eller förlänga ditt fastprisavtal till ett förhoppningsvis betydlig lägre pris.

2. Jämna ut kostnaderna genom att teckna ett längre fastprisavtal

Om du idag tecknar ett längre fastprisavtal med en bindningstid mellan 2 och 5 år får du en utjämningseffekt som gör att elkostnaderna över vintern sjunker rejält medan kostnaderna längre fram stiger måttligt. Det beror på att elavtalen med leveransstarter längre fram i tiden fortfarande är förhållandevis billiga. Ju längre fastprisavtal desto större utjämningseffekt.

3. Ha is i magen och ha kvar ditt elavtal med rörligt elpris 

Rörligt pris innebär att du har ett marknadsaktuellt elpris, som alltså kan bli lägre eller högre beroende på vad som sker på marknaden. Om du känner att du har utrymme för svängningar i din budget kan du alltså ligga kvar på ditt elavtal.

Vilken strategi ska just du välja?

Det är omöjligt för oss att säga vilken strategi som är bäst och vilken just du ska välja. Den rekommendation och guidning vi kan ge dig är att välja en strategi och teckna elavtal utifrån vad din budget tillåter och vilken risk du är villig att ta.