Till sidans huvudinnehåll
34/201 (visa lista)

Ny prismodell för fjärrvärme överlappar med tidigare prisjustering

Den 1 april inför vi en ny prismodell för fjärrvärme. Enligt våra allmänna villkor får vi endast göra en prisjustering om året. Eftersom vi redan har gjort en prisjustering i år innebär det att den nya prismodellen skulle överlappa med den tidigare prisjusteringen. Här har vi samlat information om vad som har hänt och vad som kommer att hända nu.

EEM har oavsiktligt planerat att justera priserna två gånger under innevarande år, vilket strider mot våra allmänna villkor. Vi kommer därför att åtgärda detta.

Vi har under ett par år arbetat med en ny prismodell för fjärrvärme. Den är menad att göra priset på fjärrvärme mindre beroende av vädret från år till år. Vår tanke är att den ska vara en mer kundvänlig prismodell som dessutom ger bättre möjligheter att påverka sina fjärrvärmekostnader. Tidigare i år bedömde vi att vi både systemmässigt och planeringsmässigt var redo att införa den nya prismodellen. Vi såg detta som ett sätt att öka kundvärdet för fjärrvärmen och räknade inte med att även en ny prismodell är en prisjustering. Detta innebär att den nya prismodellen skulle överlappa med den prisjustering som gjordes den 1 januari 2023 (2 % höjning för fast- och effektpris samt 3 % på energipriset).

I detta läge behöver vi välja mellan de två prispåverkande justeringarna vi planerat att göra. Vi väljer det vi anser vara det mest kundvänliga alternativet – den nya prismodellen. Detta innebär att vi kommer att kreditera de prishöjningar som gjordes den 1 januari.

Det varierar såklart från kund till kund, men för en typisk villakund rör det sig inte om så mycket pengar, strax över 100 kronor för januari och februari sammanlagt. Dessa pengar kommer att dras av på den faktura som ska betalas i april.

I princip, ja. Alla kunder som påverkas både av prisjusteringen den 1 januari och den nya prismodellen kommer att få pengar tillbaka för den första prisjusteringen.

Vi har varit ivriga att nå ut med vår nya prismodell och reflekterade helt enkelt inte tillräckligt kring de allmänna villkoren. Enligt våra kalkyler innebär den nya prismodellen inte några ökade intäkter för oss. Snarare är den mer förutsägbar för både oss och kund. Däremot påverkas ju kunder olika av den, så för vissa kunder blir det aningen dyrare och för andra lite billigare. Våra allmänna villkor gäller alla justeringar som kan påverka priset för kunden, och det missade vi.