Till sidans huvudinnehåll
188/202 (visa lista)

Vi tävlar om titeln ”Sveriges godaste kranvatten”

Snart avgörs vilken av Sveriges kommuner som har det godaste dricksvattnet. Både Eskilstuna och Strängnäs deltar i den stora kranvattentävlingen som avgörs i november.

Tävlingen anordnas vart femte år av branschorganisationen Svenskt vatten. Efter tio regionfinaler kvalificerar sig 20 kommuner vidare till den stora riksfinalen den 18 november, där Sveriges godaste kranvatten utses.

- Syftet med tävlingen är att lyfta vattnets värde och berätta om vikten av att vi tar hand om det. Vi deltar i den tredje regionfinalen den 12 oktober i Västerås, berättar Maria Hakala, avdelningschef VA kvalitetskontroll för både Eskilstuna Energi och Miljö och SEVAB Strängnäs Energi.

En jury med sommelierer och vinkännare smakar kranvattnet, som bedöms per kommun eftersom flera kommuner kan få sitt vatten från samma vattenverk. Under tävlingen utses även det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland. 

Nytt för 2020 är att segrande kommunen, utöver äran, vinner en pr-kampanj till ett annonsvärde om 250 000 kronor för att lyfta vattnet och vattenfrågorna.