Till sidans huvudinnehåll
190/201 (visa lista)

IKEA second hand-butik öppnar i ReTuna Återbruksgalleria

Under hösten slår IKEA upp dörrarna till sin första renodlade second hand-butik, och det sker hos oss på ReTuna Återbruksgalleria. I butiken ska möbler och heminredning från IKEA få en andra chans, samtidigt som IKEA testar och utvecklar en cirkulär och hållbar affärsmodell för framtiden.

I IKEAs första second hand-butik kommer besökarna att kunna köpa IKEA-möbler som fått nytt liv efter att ha reparerats och återställts till sin forna glans. Men till ett mycket lägre pris.  

– På IKEA vill vi vara med och leda omställningen till ett mer hållbart och rättvist Sverige. Ska vi nå våra hållbarhetsmål behöver vi utmana oss själva och testa våra idéer i praktiken. Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige. 

Därmed tar IKEA ännu ett steg mot sitt mål att inspirera fler människor till att leva ett mer hållbart liv inom planetens gränser och samtidigt bana väg för att kunna ställa om från en linjär till en cirkulär affärsmodell. En viktig del i IKEAs hållbarhetsarbete är alla produkter ska designas utifrån cirkulära principer och av förnybara och återvunna material inom tio år, samtidigt som det ska bli lättare för kunderna att förlänga livet på sina möbler och produkter. 

– Vår planet är vårt gemensamma hem. Därför kan vi bara skapa en mer hållbar värld om vi gör det tillsammans med andra. Nu krokar vi arm med lokala aktörer som delar vår syn på hållbarhet för att få lärdomar som kan göra skillnad globalt, säger Jonas Carlehed. 

– Det känns fantastiskt kul att IKEA väljer att komma till ReTuna Återbruksgalleria, i klimatkommunen Eskilstuna. Vi står alla inför en stor omställning till ett mer hållbart samhälle och det är tydligt att intresset för att ställa om till cirkulär ekonomi ökar. ReTuna är en världsunik arena där både små och stora företag är välkomna att utforska nya koncept och skapa hållbara lösningar. Tillsammans blir vi en kraft att räkna med i vårt allra mest prioriterade uppdrag att rädda jorden, säger Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria.

Om IKEAs hållbarhetsarbete:
Om tio år ska alla IKEA-produkter vara tillverkade av förnybara eller återvunna material, och designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas.  

För att förlänga livet på våra möbler har IKEA länge arbetat för att minska antalet produkter som kastas bort genom att reparera och packa om skadade föremål. Förra året gav de 47 miljoner produkter ett nytt liv genom våra fynd-avdelningar över hela världen.  

Genom att öppna butiken tar IKEA nu nästa steg i det arbetet. IKEA planerar att öppna butiken i Eskilstuna senare i år.  

–  Samarbetet med ReTuna ger oss möjligheten att bättre förstå varför vissa IKEA produkter blir avfall, vilket tillstånd de är i när de slängs, hur människor resonerar när de väljer att donera eller lämna produkterna till återvinning och om det finns ett intresse av att köpa produkterna om vi lyckas rädda dem. 

Butiken är ett test som kommer att löpande utvärderas.