Till sidans huvudinnehåll
121/202 (visa lista)

Eskilstuna rankas som en av världens grönaste städer

I sällskap med städer som San Fransisco och Helsingfors är Eskilstuna med på en ny lista över världens grönaste städer. Superstjärnan som gör att blickarna riktas mot oss även denna gång? ReTuna Återbruksgalleria.

Biobränslen, koldioxidsnålt kraftvärmeverk och återbruksgalleria skapar cirkulär ekonomi

”Ett annat lite mindre känt namn, Eskilstuna i Sverige är en av de mest miljövänliga städerna i världen. Biobränsle i kollektivtrafiken och koldioxidsnåla kraftvärmeverk ger dem denna titel. Stadens 100 procent återvunna köpcentrum, Retuna, där alla varor doneras av medborgare och säljs vidare, skapar en bra cirkulär ekonomi.”

Så motiverar Waste Advantage Magazine Eskilstunas placering på listan.

- Eskilstuna bevisar, gång på gång, att omställningen till ett hållbart samhälle är fullt möjlig med hjälp av smarta lösningar. ReTuna Återbruksgalleria inspirerar människor jorden runt och visar att hållbarhet inte handlar om att hålla tillbaka och leva mindre – utan om att åstadkomma mer med de resurser vi redan har, säger Kjell Andersson, vd för Eskilstuna Energi och Miljö, som driver ReTuna Återbruksgalleria.

Omställning till ett hållbart samhälle

ReTuna återbruksgalleria sätter ofta Eskilstuna på världskartan som en framtidstad. Men här finns flera delar som bidrar till positiv utveckling.

- Färgsorteringen av avfall är ett exempel på hur vi arbetar efter parollen ”det ska vara lätt att göra rätt!”. Vi erbjuder smidiga lösningar som hjälper Eskilstunaborna att leva hållbart. Att vi är med och knuffar utvecklingen inom hållbarhet framåt känns fantastiskt, säger Kjell Andersson.

Han nämner även miljösmart kraftvärme, biogas i lokaltrafiken och våtmarken i Ekeby som goda miljöexempel i Eskilstuna.

- Det är glädjande att Eskilstunas ambitiösa arbete inom miljö och klimat har resulterat i att Eskilstuna är med på listan över världens grönaste städer. Vi kommer att fortsätta vårt arbete och behöver ta många steg samtidigt, något annat finns inte tid för. I Eskilstuna arbetas nu ett klimatprogram fram, för och med aktörer från offentlig sektor, näringsliv, idéburen sektor och akademi. Det är avgörande för resultatet att vi samarbetar för att nå klimatmålen, säger Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör.