Till sidans huvudinnehåll
147/202 (visa lista)

Biltvättarhelgen 24-25 april lär oss tvätta rätt

I helgen är det Stora biltvättarhelgen. Då uppmärksammar vi var och hur vi tvättar bilen på bästa sätt för vår vattenmiljö.

Två tredjedelar av Sveriges ca 4,5 miljoner personbilar ”fultvättas”, det vill säga ute på gatan eller på garageuppfarten där det smutsiga tvättvattnet riskerar att rinna ner i närmaste gatubrunn. Detta får förödande konsekvenser för våra dricksvattentäkter, tillika bad- och fiskevatten eftersom vattnet i gatubrunnarna leds direkt ut i våra vattendrag och sjöar utan att passera reningsverket.

På en smutsig bil sitter många farliga ämnen. Det handlar om olja, giftiga tungmetaller och andra svårnedbrytbara kemikalier som är skadliga för både människor och miljö.

Biltvättanläggningar är bästa valet
Biltvättar eller "gör-det-själv" hallar är utrustade för att samla upp dessa och flera tvättar renar och återvinner också tvättvattnet vilket dessutom sparar vatten. Därför är det helt klart värt att ta en tur till biltvätten!

Stora Biltvättarhelgen
Sedan 2014 har branschorganisationen Svenskt Vatten tillsammans med sina medlemmar anordnat Stora Biltvättarhelgen i april varje år för att uppmärksamma vikten av att tvätta rätt.