Till sidans huvudinnehåll
3/201 (visa lista)

Använd vattnet klokt och solidariskt!

Under våren och försommaren går det åt mycket vatten. Trädgårdar ska grönska, pooler ska fyllas och många duschar kanske mer ofta för att svalka sig i värmen. Vi har en ovanligt hög vattenförbrukning och uppmanar därför till klokt och solidariskt användande av dricksvattnet.

För första gången på flera år är grundvattennivåerna normala men ändå kan vissa få sämre tillgång till vatten än andra när det slösas med det.

-    Förra året, liksom i år, märker vi en avsevärd ökning av vattenförbrukningen. Det innebär att boende längre ut längs ledningsnätet får väldigt dåligt tryck om de som bor närmare våra produktionsanläggningar använder mycket vatten. Därför är det viktigt att man tänker solidariskt och använder vattnet klokt så att det räcker åt alla, säger vår VA-chef, Karin Ols.

-    Produktionssvårigheter är ett annat problem vi kan råka ut för när vattenförbrukningen skenar iväg. Vi hinner alltså inte producera vatten i samma volymer som det används. Då uppstår vattenbrist och vi kan behöva införa bevattningsförbud, fortsätter Karin.

Pool och trädgård är stora vattenslukare där det är extra viktigt att tänka klokt för att undvika kapacitetsbrist i produktionen. Om alla hjälps åt och sprider ut sin användning av vattnet under dygnet kan potentiell vattenbrist förhindras. Till exempel är det bäst att vattna i trädgården tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då undviker man onödig avdunstning av vattnet i dagsvärmen. Har man en stor pool får man anlita en tankbil för påfyllning medan en mindre pool lämpligast fylls sent på kvällen eller under natten.

Tips för hållbar vattenanvändning:

  • Samla regnvatten i tunnor för bevattning i trädgården.
  • Undvik vattenspridare, vattna med kanna eller slang tidigt på morgonen eller sent på kvällen.
  • Beställ en tankbil om du ska fylla en större pool.
  • Har du en mindre pool, fyll den under natten.
  • Planera din vattenanvändning, prata med din granne så att ni inte fyller poolen samtidigt.
  • Täck över poolen när den inte används så dunstar mindre vatten bort.
  • Tvätta bilen i biltvätten, där vattnet återanvänds efter rening.
  • Duscha kortare tid och stäng av vattnet medan du tvålar in dig.

Bra att veta:

  • En vattenspridare förbrukar ca 400 liter vatten på en timme. Det motsvarar ca tre dagars beräknad förbrukning för en person.
  • En dusch på 10 min förbrukar ca 120 liter vatten medan en dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten.

Här hittar du fler tips på vattenbesparing i trädgården

Ännu fler vattenspartips hittar du här