Till sidans huvudinnehåll
1/213 (visa lista)
Hängande glödlampor

Läget på elmarknaden – maj 2025

Våra krafthandlare förklarar vilka omvärldsfaktorer som påverkar elpriserna just nu och ger oss en prognos för hur läget ser ut en tid framöver.

I backspegeln – så har vädret påverkat elpriserna

Årets första fyra månader har varit varmare än normalt och den hydrologiska balansen fortsätter att vara hög i Norden. Med hydrologisk balans menas hur mycket vatten jämfört med det normala som ligger lagrat i våra vattenmagasin, i snötäcken och i marken. Det är ett mått på hur mycket vattenresurser vi har i Norden som vi kan använda till att producera vattenkraft.  Eftersom en stor del av Sveriges el kommer från just vattenkraft betyder en hög hydrologisk balans att det finns möjlighet att spotpriserna blir lägre.

Den milda vintern har också gjort att vi i Sverige har använt mindre el än vi gör när det är riktigt kallt, eftersom många byggnader i Sverige fortfarande värms upp med el. Tack vare det har vi inte har gjort av med lika mycket vatten i våra vattenmagasin och vi har därför mer i lager inför våren och sommaren. Det här ger också ökad tillgång på vattenkraft.

Nuläge – det här påverkar elpriserna just nu

Nu startar vårfloden i de norra delarna av Sverige. Det är den tid på året då snötäcket smälter och vattnet rinner ner i våra vattendrag, vattenmagasin och marker. Det leder till att vattenmagasinen som är kopplade till våra vattenkraftverk fylls på och vi kan få mer vattenkraft.

I Europa producerar den tyska solkraften mer och mer energi ju ljusare dagarna blir. Vi börjar redan nu se påverkan av den tyska solkraften på den svenska elmarknaden genom den så kallade ankkurvan. Vid en ankkurva, som fått sitt namn efter en ankas profil, så ser vi pristoppar under morgon och kväll då spotpriserna är dyrare, medan spotpriserna dagtid sjunker kraftigt och till och med kan bli negativa, vilket ger mycket billigare el på dagen för den som har ett elavtal med timpris. Under blåsiga dagar när det produceras mycket el från vindkraft kan ankkurvan bli ännu mer tydlig.

Just nu inleds det årliga underhållsarbetet för nordisk kärnkraft, vilket gör elmarknaden mer känslig för väderpåverkan.

En ankkurva, en linje som visar spotpriserna under ett dygn och som liknar en anka sedd från sidan.

Prognos framåt

Påverkan på timpris och rörligt månadspris

Med allt vatten som finns i våra vattenmagasin kan vi få mycket el från vattenkraft. Tack vare det finns det goda chanser att vi får lägre spotpriser under våren, vilket gör att rörligt timpris och rörligt månadspris blir billigare. Dagar med hög sol- och vindkraftsproduktion ger också förutsättningar för lägre spotpriser.

Det som kommer att få största påverkan på spotpriserna i närtid är vårflodens timing, kallare temperaturer än normalt och hur mycket regn som kommer att falla under sommarmånaderna. Vid kallare temperaturer än normalt går det åt mer el till uppvärmning, vilket pressar upp spotpriserna. Om vi får ett torrt år likt 2018 kommer den hydrologiska balansen att sjunka och vi skulle få försämrade nivåer i våra vattenmagasin och försämrade förutsättningar för vattenkraftsproduktion. Det här kan också få spotpriserna att bli högre.

Just nu ser vi en antydan till högre spotpriser på grund av lägre temperaturer än normalt i kombination med torrt väder och mindre vind.

Påverkan på fast pris

Hur påverkas då priserna i fastprisavtalen? Terminspriserna, som utgör basen för de fasta elavtalen, har sjunkit under hösten på grund av hög hydrologisk balans och den goda tillgången till vattenkraft. Den nordiska kärnkraften har också haft hög tillgänglighet hela vintern, vilket gör elmarknaden lugn och håller elpriserna på en jämn nivå. Terminspriserna har legat på en ganska stabil nivå sedan årsskiftet.

Just nu ser vi en liten höjning i de tyska terminspriserna på grund av lägre temperaturer än normalt och torrare väder. Detta påverkar även de nordiska terminspriserna.

Ett ettårigt fastprisavtal med start första juni tecknas just nu (8 maj 2025) till 86,25 öre/kWh. 

Din totala elkostnad består av tre delar: elpris, nätavgift och energiskatt. I dagsläget är elpriset den största delen av totalkostnaden.

  1. Elpris - elhandelskostnaden för din elanvändning. Kort och gott kostnaden för den el som du har använt till dina vitvaror och även när du tittar på tv, lagar mat eller laddar bilen. Det är denna del av elräkningen som påverkas av vilken typ av elavtal du har. 
  2. Nätavgift - elnätskostnad för överföring av el hem till dig via elnätet.
  3. Energiskatt - betalas för varje enskild kilowattimme som du använder.

  •  Se över din uppvärmningsform
    I en elvärmd villa som förbrukar 20 000 kWh/år går 90 % av elen till uppvärmning och varmvatten. Olika typer av värmepumpar och fjärrvärme gör att dina energikostnader inte sticker i väg lika mycket. Att sänka inomhustemperaturen med en grad gör också stor skillnad – då minskar du din totala energiförbrukning med 5 %.
  • Kontrollera fönstertätningar och isolering
    Ett välisolerat hus med täta fönster är energieffektivt och minskar uppvärmningskostnaderna.
  • Se över din användning av sådant som kyler och värmer
    Just saker som kyler och värmer är det som i regel drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis AC, bastu, spabad, eldriven golvvärme och elelement.
  • Använd elen när den är som billigast
    Om du har en timavräknad elmätare och ett rörligt avtal med timpris kan du via planering eller olika appar styra din elanvändning till de tidpunkter under dagen då elpriset är lägre. Sent på kvällen och under natten är elen i regel billigast. Ett tips kan till exempel vara att ladda elbilen då i stället för direkt efter jobbet.
  • Vänd dig till Eskilstuna kommuns energirådgivare för fler råd och tips.

Om du är osäker på vilket elavtal du har kan du logga in på Mina Sidor eller kolla din senaste elfaktura.